Dugogodišnja ekspertkinja iz oblasti novinarstva, PR-a i copywritinga Ljiljana Šuh iz Graca bila je gošća-domaćica putem Skajpa u EU info kutku gde je sa, uglavnom studentima žurnalistike, razgovarala o sličnostima i razlikama ove tri profesije kojima se bavi.

,,Copywriteri su bogovi po pitanju honorara. Kroz ovu profesiju, upoređujući je sa novinarstvom i odnosima sa javnošću, se zarađuju najveći novci iz razumljivih razloga jer kroz slogan od samo dve do tri reči morate da ostavite što jači utisak, da ga što više ljudi zapamti’’, poručila je okupljenima Šuh koja je nakon studija Jugoslavistike i teorije književnosti u Zagrebu i Novom Sadu, završila magistarske studije na Univerzitetu Karl Franzens u Gracu.

Ona je prisutnima koje su u najvećem broju činili studenti žurnalistike govorila o svom profesionalnom iskustvu, o tome kako mediji posluju u Austriji, procesima oglašavanja ukazujući na zamagljene granice između novinarstva, PR-a i copywritinga. Gošća iz Austrije je mladima preporučila i korisnu literaturu iz pomenutih oblasti, kao i to koje blogere i novinare valja pratiti na društvenim mrežama kako bi dobili korisne savete o ovim zanimanjima. Ukazala je i na izazove s kojima se mladi u ovim oblastima u Austriji susreću. ,,Često ne dozvoljavaju mladima u ovim oblastima da rade bez iskustva, a niko ih ne pita gde će to iskustvo da steknu’’, kritikuje Šuh.

Ljiljana Šuh je osam godina radila u najvećoj medijskoj kući u Gracu „Styria“. 2003. je osnovala svoji malu izdavačku kuću koja izdaje magazine za roditelje i pozitivnu psihologiju. U oblasti izdavaštva radi kao novinar i PR – od copywritinga do organizacije konferencija, kongresa i simpozijuma.

Skajp konferencija je organizovana u saradnji Mladih ambasadora, Austrijskog kulturnog foruma, EU info kutka Niš i bioskopa Kupina.