Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je na zatvaranju štanda EU info centra na Sajmu knjiga u Beogradu, da su građani Srbije proteklih sedam dana mogli da se na tom štandu obaveste o pristupnim pregovorima sa EU kao i o velikoj pomoći koju je Unija do sada prižila Srbiji.

“Posetioci Sajma, na štandu Eu info centra, ove godine imali su priliku da saznaju više o stanju stvari o pregovorima Srbije i EU, o projektima koje EU finansira u Srbiji, o pomoći koju je Srbija dobila od EU nakon poplava, kao i sada kada se Srbija suočava sa velikom migrantskom krizom”, naveo je ambasador Davneport u obraćanju gostima štanda EU.

Ljubica Marković, vodja projekta Eu info centra, rekla je da je tim EUIC tokom protekle sednice ugostio veliki broj posetilaca i podelio hiljade punlikacija iz svog bogatog fonda knjiga i brošura.

“Preko 2000 naslova je dostupno u prostorijama EU info centra u prostorijama u Domu omladine” navela je Marković i najavila da će već ove zime biti otvorene nove prostorije Centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu.

Marina Rakić, savetnica za informisanje u EU info centru je rekla da je na ovom četvrtom po redu učestvovanju EU na Međunarodnom sajmu knjiga iu Beogradu organizovan 21 događaj u kojima je učestvovalo više od 700 mladih.

Šef delegacije EU Majkl Davenport uručio je zahvalnice partnerima koji su svojom anagažovanoću doprineli radu EU info centra na jubilarnom 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Zahvalnice su uručene predstavnicima Kancelarije za EU integracije Vlade Srbije, Pregovaračkog tima za pregovore sa EU, Kancelarije za obnovu i razvoj poplavljenih područja, Narodne biblioteke Srbije, Evropskog pokreta u Srbiji, Beogradske otvorene škole, Centra za promociju nauke, festivala BUNT i orketsru Camarata Serbica brass .

Specijalni gost štanda EU na ovogodišnjem Sajmu bila je Edina Svoren iz Madjarske, dobitnica evropske  nagrade za književnost. Tokom sedam dana, pod motom “Knjige spajaju Evropu” podeljeno je više od  6.000 publikacija o EU.