Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici dodelio je nagrade za najbolje radove na konkursu “Zajedno možemo više”, organizovanog u okviru projekta “Podrška EU inkluzivnom društvu” koji je EU finansirala sa 5,4 miliona evra.

Na konferenciji povodom završetka projekta koji je sprovela Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predstavljeni su rezultati inicijative od koje je skoro 10.000 ljud u Srbiji imalo direktne koristi.

Fabrici je rekao da je u pitanju “važna i uspešna inicijativa na kojoj su EU i Srbija radile poslednje dve godine”.

EU je bespovratno donirala preko 5,4 miliona evra za podršku merama u oblasti socijalne inkluzije, rekao je Fabrici ističući i značaj inkluzije u kontekstu približavanja Srbije EU.

Dvogodišnja inicijativa sprovedena je kroz 28 odvojenih projekata u 76 gradova i opština u Srbiji.

FoNet

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić rekao je da je ugroženim grupama “potrebna šira podrška društva” i da je socijalna uključenost, koja je pravo svih gradjana, sastavni deo politike razvoja Republike Srbije.

Na konferenciji su prikazani kratki filmovi o projektu a učesnici su preneli svoja iskustva. Jedan od primera dobre prakse je projekat podrške obrazovanoj inkluziji mladih Roma “Znati više – moći više”, zahvaljujući kojem je 2.500 korisnika imalo direktnu korist. Istaknuti su i pozitivni rezultati obuke kojih je, samo u okviru programa inkluzije Roma, sprovedeno 196.

“Zajedno možemo više” je konkurs umetničke autorske grafike koji je krajem oktobra bio otvoren za gradjane Srbije koji su želeli da predstave svoj idejni koncept na temu socijalnog uključivanja osetljivih grupa.

Učestvovalo je 63 autora sa 83 rada.

Stručni žiri je odlučivao o 19 najbolih radova, a jedna grafika je izabrana glasovima publike preko Fejsbuka.

Prvonagradjenoj Dragani Ilić je za rad “Inkluzija nije bauk. Neznanje je” uručena i novčana nagrada od 800 evra, dok je novčani deo druge i treće nagarde iznosio 600, odnosno 500 evra.

Organizator konkursa je tim projekta “Podrška EU inkluzivnom društvu” i EU info centar.

Izložba će tokom decembra biti prikazana u EU info centru potom u Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije.