Koliko i na koji način Evropska unija ulaže u mlade saznali su prisutni na tribini ,,OtvoreNI: Koliko EU podržava mlade’’, održanoj u EU info kutku u Nišu, u okviru Kampanje za mlade. O projektima koje uz podršku EU sprovode njihove organizacije govorili su Olgica Beba Bajić iz Otvoreno gkluba i Nikola Božanović iz KOM 018. O potrebama mladih i mogućnostima koje im se pružaju govorili su član Tima Evropa Marjan Cvetković i Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport Grada Niša.

Tokom dve decenije postojanja, Otvoreni klub je, uz podršku Evropske unije, realizovao 19 projekata. Njihovi ekefti su višestruki, kaže direktorka Otvorenog kluba Olgica Beba Bajić. ,,Više od 10 hiljada mladih je prošlo kroz naše aktivnosti, doprineli smo razvoju njihovih socijalnih veština, mislim da smo dosta toga aktivističkog pokrenuli u gradu. Mladi koji su prošli kroz Otvoreni klub i učestvovali u EU projektima kasnije su bili aktivni u studentskim organizacijama, mnogi su svoje školovanje i karijeru nastavili po zemljama Evrope, razvili su svoje kapacitete’’, sumira Bajićeva i dodaje da Otvoreni klub trenutno realizuje dva projekta uz podršku Evropske unije. Iz Otvorenog kluba potekao je i član Tima Evropa Marjan Cvetković čija se ekspertiza odnosi na mlade i omladinske politike. Suprotno vladajućem mišljenju, Niš je plodno tlo za omladinski aktivizam, smatra on. ,,Niš je idealan prostor za razvoj, daleko je lakše stvarati u Nišu jer mnogo toga ovde nedostaje i postoji prostor da se ispolji kreativnost’’, ukazuje Cvetković.

Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport Grada Niša ocenjuje da je ,,Grad prepoznao potrebu da radi na politikama za mlade. Na našoj teritoriji funkcionišu organizacije civilnog društva koje učestvuju u projektima Eropske unije, ali je veoma bitno i da iznedrimo neke nove organizacije’’, smatra Vračkić.

Nikola Božanović iz OCD KOM 018 podsetio je pristune da je ova organizacija akreditovana za Evropski volonterski servis do 2020. godine, a saradnju sa Evropskom unijom pokrenuli su 2008. godine kroz IPA prekogranički projekat sa Bugarskom. ,,Poslednjih devet gorina se trudimo da mladima omogućimo da se dodatno obrazuju jer smo prepoznali da u našem obrazovnom sistemu nema dovoljno mesta za indidvidualnost i trudimo se da je podstičemo kod mladih’’, kazao je Božanović. On dodaje da se samo tokom prošle godine kroz ,,Hate fighters’’ program čak 450 mladih olučno borilo protiv govora mržnje.

Tribina “OtvoreNI: Koliko EU podržava mlade?” biće emitovana na televiziji Zona plus.