Više od 3000 fotografija pristiglo je na takmičenje „Priroda u pozitivu“, kojim Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic skreću pažnju na prirodne lepote Srbije.

Precizno, na mail adresu takmicenje@euinfo.rs pristiglo je 1369 poruka, u kojima je 1923 fotografija fotoaparatom i 1253 mobilnim telefonom ispunilo uslove konkursa.

Petočlani žiri sada bira pobednike. Najbolji radovi slikani fotoaparatom biće nagrađeni vaučerima za foto opremu, dok je za najbolje slike nastale telefonom predviđen gimbal.

„Često zaboravljamo koliko Srbija ima prirodnih lepota i koliko je neophodno da ih zaštitimo. Ovaj konkurs je dobar način da se šira javnost upozna sa onim što naša zemlja nudi. Veoma smo zadovoljni kvalitetom i kreativnošću pristiglih radova“, kaže jedan od članova žirija, glavni urednik časopisa National Geographic na srpskom jeziku Igor Ril.

15 fotografija biće odštampano i izloženo u Domu omladine u Beogradu tokom Green Fest-a, koji počinje 15. oktobra. Izložba skreće pažnju na neophodnost zaštite životne sredine, koja se nalazi i kao prioritet šestomesečnog finskog predsedavanja EU. Održivi razvoj uz uvažavanje prirode ključni je koncept kojim se vode razvijene zemlje u 21. veku.

Konkurs i izložba deo su kampanje #EUzaTebe, kojom se skreće pažnja na rezultate razvojne pomoći Evropske unije Srbiji. Od 2001. godine, EU je kroz brojne projekte uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u zemlji.

Konkurs je završen. Rezultate možete pogledati na linku.