U novosadskom EU info kutku održana je jednodnevna radionica “Startuj legalno” namenjena početnicima u poslovanju, ali i svima onima koji imaju ideju za biznis.

Studenti, mladi preduzetnici koji već imaju firme ili oni koji planiraju da ih pokrenu, kao i oni koji nemaju nikakvog znanja o poslovanju, ali imaju želju da nauče, okupili su se u prostoru EU info pointa kako bi od predstavnika Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Nevladine organizacije  ENECE  i Agencije za privredne registre saznali korisne savete i smernice kako da uspešno posluju, poštujući pravne okvire, poreske zakone i administrativne procedure.

Predstavnica NALED-a Irena Đorđević na početku je pozdravila okupljene i upoznala ih sa agendom.

„Ove radionice deo su projekta ’Reforma javnih finansija (PFR) koji sprovodimo u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) i deo je podrške sprovođenju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Ideja je da oni koji su započeli posao ili nameravaju to da urade, ovde dobiju korisne informacije kako bi poslovali legalno“, rekla je ona.

Milivoje Jovanović i Aca Ilić, predstavnivi ENECE uputili su prisutne u kompletan proces pokretanja sopstvenog preduzeća, od prvih, registracionih koraka, preko poreskih zakona i administrativnih procedura, do osnova finansija i izvora finansiranja. Posebu pažnju skrenuli su i na najčešće gršeke koje početnici prave.

„Često se ljudi zavaravaju i misle kad imaju idjeju da je to dovoljno za dobar posao, ali onda bismo svi bili multimilioneri. Ono što vašu ideju može da izdvoji u moru drugih je multidisciplinarnost“, rekao je Milivoje Jovanović.

Koliko košta da se započne sopstveni biznis, da li je potrebna fiskalna kasa i koliki je ona izdatak, koliko koštaju bankarske usluge i usluge knjigovodstvenih agencija, samo su neka od pitanja na koja su učesnici dobili odgvore, a poseban akcenat stavljen je i na elektronsko poslovanje.