„Za obrazovni sistem važi da je jedan od najtromijih sistema u društvu, međutim, reakcija našeg obrazovnog sistema je iznenadila sve, pa i nas koji  iz tog sistema dolazimo.“

Ovo su reči Katarine Aleksić iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koja je bila jedna od tri stručna sagovornika na vebinaru “Obrazovanje u digitalno doba”.

Šta je samostalno učenje i istraživanje donelo učenicima? Kako su novim okolnostima pristupili nastavnici i kakvi su efekti rada na daljinu? Kako su se snašli učenici sa nejednakim pristupom internetu ili bez odgovarajućeg okruženja potrebnog za učenje? Kakve pouke možemo da izvučemo iz učenja na daljinu i kako ćemo ih primeniti – o ovim temama, osim Katarine Aleksić, diskutovali su i dr Marijan Mišić, direktor gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu i Stefanija Lukić, osnivačica start – up “Just smart”/Shtreber.com na drugom vebinaru u okviru serijala „Covid restart“ koji organizuje EU info centar

Moderator je bio novinar i psiholog, Dragan Ilić, a u diskusiju stručnjaka uključio se i Božidar Nikolić iz Asocijacije pedagoških asistenata iz Kragujevca.

Dakle, kako je Katarina Aleksić rekla, naš obrazovni sistem odgovorio je izazovu koji je pandemija pred njega postavila.

„Bukvalno smo se u tri, četiri dana organizovali tako da obrazovni proces, u nekom obliku, bude sposoban da pruži obrazovanje deci u protekla dva i po meseca. Sada nam je fokus – koji je to evolutivni korak napred“, kazala je ona i dodala da se sada vrše analize o tome šta je postignuto, te da nadležni razmišljaju o tome da bi „korona mogla da uzvrati udarac“ na jesen.

Prema njenim rečima, cilj je što bolje definisati korektivne mere i time pomoći školama da što bolje pristupe nastavi u narednom periodu.

„Ova školska godina nikako nije izgubljena i ne bih rekao da su učenici na bilo koji način uskraćeni jer zaista, napor, entuzijazam i energija, koje su uložili nastavnici i učenici, odgovorivši na taj izazov, jeste značajan pokazatelj da smo mnogo toga uradili i da ne možemo biti nezadovoljni rezultatima“, rekao je direktor Marjan Mišić.

Direktor smatra da se školstvo suštinski decenijama pripremalo na ovakve uslove, o čemu govore stalne obuke koje nastavnici pohađaju.

„Veliki broj nastavnika je ozbiljno pristupio. Oni su u prvih nekoliko dana odmah međusobno razmenili osnovne ideje, odmah prilagodili programe, nastavne jedinice. Uvideli smo da sistem može da funkcioniše i drugačije i brzo smo se snašli. Mislim da smo iz ovoga izašli mnogo pametniji i da je sve ovo zauvek promenilo obrazovni sistem nabolje.

Među brojnim naučenim lekcijama iz prethodnog perioda Božidar Nikolić iz Asocijacije pegagoških asistenata iz Kragujevca izdavaja značaj digitalnih nastavnih sadržaja, koje treba koristiti što više. Ipak, izdvojile  su se i neke manjkavosti, a po njegovim rečima na osnovu situacije sa terena to su  loša pokrivenost internetom naročito u ruralnim područjima što je utucalo na kontinuitet u učenju, kao i u značajnoj meri loši materijalno-tehnički  uslovi nastavnika i učenika.

„Neverovatno je važno da svako dete sadržaju može da pristupi kroz medijum na koji je naviklo i koji želi da koristi i kroz format koji želi da koristi. A sa zainteresovanim i motivisanim detetom lako ćemo povezati nastavnike i roditelje i izgraditi sistem. Moramo pre svega da razmišljamo o detetu, jer je ono to koje ide u školu“, smatra Stefanija Lukić.

Ona je dodala i da digitalni pristup sadržaju i gradivu može da donese mnogo dobrobiti deci.

O obrazovanju tokom epidemije tokom kratke ankete izjasnili su se i nastavnici i učenici širom Srbije, koji su mahom iskazali zadovoljstvo.

„Smatram da su se đaci herojski snašli u ovoj situaciji. Radili smo timski: roditelji, nastavnici i učenice – mnogo smo više bili u kontaktu, upućeni jedni na druge, ispomagali se“, kazala je Iva Majstorović, profesorka osnovne i srednje muzičke škole „Isisdor Bajić“ u Novom Sadu.

Više o zaključcima i idejama do kojih su stručnjaci došli nakon pređašnjeg iskustva nastave od kuće, možete pogledati u celosti na sledećem video snimku.

Takođe, druge vebinare koje je od početka pandemije organizovao EU info centar možete naći na Jutjub kanalu.