Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu otvorio je vrata za sve zainteresovane građane. Povod da ovaj događaj, organizovan u saradnji sa EU info kutkom Niš je bugarsko predsedavanje Evropskom unijom u narednih šest meseci. Generalni konzul Edvin Sugarev govorio je o prioritetima tokom tog perioda i istakao da su Srbija i Crna Gora najdalje odmakle na svom putu eurointegracija. ,,Bugarsko predsedavanje imaće za cilj da poboljša sigurnost, zapošljavanje, održivi ekonomski rast kao i jače prisustvo EU na svetskoj sceni. Ono što je i naš i vaš prioritet jeste pristup zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji’’, kazao je Sugarev i najavio posebnu strategiju za pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji koje će biti predstavljena u martu.

Prisutnima u Generalnom konzulatu Republie Bugarske u Nišu se ovom prilikom obratila i Snežana Andrić iz EU info kutka Niš koja je podsetila da je Srbija do sada ostvarila značajan napredak i otvorila 12 poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. ,,Evropska Komisija će u aprilu objaviti godišnji izveštaj, u kom će biti ocenjen napredak naše zemlje kao i rad koji tek predstoji, dok će Bugarska kao predsedavajuća EU u maju prvi put u poslednjih 15 godina organizovati samit između EU I zapadnobalkanske šestorke koji će biti fokusiran na proširenje’’, istakla je Andrić.

Tokom ,,otvorenih vrata’’ bugarskog konzulata u Nišu, Maja Jovanović iz niške Kancelarije za prekograničnu saradnju Srbija-Bugarska je predstavila nove pozive čiji su prioriteti mladi, životna sredina i turizam i najavila info-dane o ovim konkursima u gradovima pograničnog područja ove dve države.