Aleksandra Kapetanović

Moving the EU forward je naziv programa letnje škole o Evropskoj uniji i izazovima sa kojima se ona suočava nakon ekonomske krize, koji su organizovali Institut za evropske integracije i politike u Atini u saradnji sa Departmanom za političke nauke i javnu administraciju Univerziteta u Atini (National and Kapodistrian University of Athens, Greece).

Diplomirala sam psihologiju, a nakon studija psihologije sam završila master Evropske studije na Univerzitetu u Novom Sadu. Moja trenutna interesovanja su u vezi sa Evropskom Unijom, njenim politikama i odnosima sa Srbijom, te sam u skladu s tim tražila priliku da obogatim svoje znanje i budem što više u toku sa aktuelnostima u EU.  Ta prilika mi se i ukazala početkom jula ove godine, kada su me obavestili da sam primljena na program.

S obzirom na to da mi je letnja EU škola bila prvo iskustvo te vrste, nisam znala šta da očekujem. Znala sam da će program biti ozbiljan, odnosno, da će nam predavati profesori sa značajnim akademskim iskustvom, ali i iskustvom u Grčkim i EU institucijama. Takođe, literatura koju smo dobili da pročitamo kako bismo se pripremili za predavanja bila je vrlo aktuelna, sa značajnim referencama. Učesnici su dolazili iz različitih zemalja, uključujući i afričke države Burundi i Mozambik. Sve to je ukazivalo na ozbiljnost i kvalitet programa.

Prvo predavanje je otvorila Konstantina E. Botsiou, profesor moderne istorije i međunarodne politike Departmana za političke nauke i međunarodne odnose, Univerziteta na Peloponezu i generalna direktorka Konstantinos Karamanlis instituta za demokratiju. Kao što sam i očekivala, predavanja su bila veoma kvalitetna, intenzivna i ono što je veliki plus jeste diskusija na kraju svakog predavanja, tokom koje smo mogli da ukrstimo svoja mišljenja, ali i da čujemo mišljenje stručnjaka na različite teme. Jedna od mnogobrojnih pozitivnih strana jeste internacionalni karakter škole, odnosno učesnici iz različitih krajeva sveta. To je obogatilo čitav događaj i učinilo ga još zanimljivijim. Ono što je posebno vredno, kada su ovakvi događaji u pitanju, jesu sklopljena prijateljstva. Imala  sam sreće i upoznala sam zaista fine ljude koji su mi boravak učinili još prijatnijim i zanimljivijim. Pogotovo sam imala sreće da upoznam srdačne ljude iz Atine koji su bili voljni da mi pokažu grad, Akropolj, mesta gde se služi lepa kafa i divnu plažu.

Na taj način sam maksimalno doživela Atinu. Svaki trenutak mi je bio ispunjen. Pored veoma kvalitetnih predavanja, uživala sam u prelepom, šarenolikom druženju sa mladim, zanimljivim, ambicioznim i otvorenim ljudima. Kada pokušam da izvučem zaključak, čini mi se da je to prava mera učenja i druženja.

Aleksandra Kapetanović, stažistkinja EU Info Point-a u Novom Sadu