Najveći problem mladih u Srbiji je nezaposlenost dok je njih više od 60 odsto bilo izloženo fizičkom ili verbalnom nasilju, pokazalo je poslednje istraživanje položaja i potreba mladih u Srbiji. Više od 80 odsto mladih do 30 godina je neoženjeno/neudato, dok više od 75 odsto njih još uvek živi sa roditeljima.

Većina ispitanika (63 odsto) ne ostvaruje nikakve prihode, a oni koji zarađuju primaju ispod 50.000 dinara mesečno. Čak 62 odsto mladih nije zaposleno na poslovima za koje su se školovali, dok je 93 odsto mladih spremno da radi druge poslove dok ne nađu posao u struci. To utiče na kasno osamostaljivanje tako da sopstveni stan poseduje samo 9 odsto mladih.

Rezultati Izveštaja su alarmantni zbog čega smo podneli 53 preporuke sa konkretnim merama donosiocima odluka. Politički subjekti prepoznaju položaj mladih u zemlji kao nepovoljan, ali država ne obezbeđuje resurse da se to promeni”, saopšteno je iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) koja je izradila izveštaj povodom Međunarodnog dana mladih.

Preko 64 odsto ispitanika bilo je izloženo fizičkom ili verbalnom nasilju. Čak 82 odsto mladih bili su svedoci nasilja, dok je više od 70 odsto mladih izjavilo da se ne usuđuje da prijavi nasilje. Čak 30 odsto mladih smatra da upotreba nasilja može da bude opravdana.

Očekujemo da novi mandatar Vlade pročita ovaj izveštaj i da u svom ekspozeu ponudi konkretne mere za ovakvo stanje mladih u društvu. Ukoliko za mlade nemamo ništa konkretnije od opštih mesta i priče da će nekada biti bolje, postaćemo društvo bez mladih”, poručio je Stefan Đorđević, generalni sekretar KOMS-a.

Ovogodišnje izdanje Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji u 2020. najobimnije je do sada. Učestvovali su ispitanici uzrasta od 15 do 30 godina, a ispitivani su u okviru 9 tematskih celina. Izveštaj se objavljuje četvrtu godinu zaredom i proizvod je istraživanja sprovedenog u okviru projekta “Glas mladih u demokratskim procesima”, koji KOMS realizuje u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija – „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, a koji, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju implementira Beogradska otvorena škola.

Mladi u Srbiji žele da rade, i oni su danas zadovoljni kakav god posao da obavljaju, jer vide kakva je situacija i koliko je teško doći do posla. Iako taj posao čak njima ne dozvoljava primanja za koja oni sami smatraju da su potrebna za pristojan život, oni su zadovoljni poslovima prevashodno i verovatno samo zbog toga što ih imaju.”, objašnjava Stefan Đorđević, Generalni sekretar KOMSa.

Ujedinjene Nacije su 12. avgust proglasile međunarodnim danom mladih, želeći da skrene pažnju na važnost potreba mladih i njihovog učešća u političkom, ekonomskom i društvenom životu i procesima.

Tema Međunarodnog dana mladih 2020- „Angažovanje mladih za globalno delovanje“ želi da ukaže na načine na koje angažovanje mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou obogaćuje nacionalne i međunarodne institucije i procese, i izvlači pouke o tome kako se zastupljenost i uključivanje mladih u formalnu institucionalnu politiku može i treba značajno poboljšati.