U selu Rvati, kraj Raške, svečano je  obeležen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prisustvu ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana i šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

Reč je o nastavku ranije započetih radova na unapređenju i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Raška.

Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška je na otvaranju svečanosti izjavio da je početak izgradnje jednog ovakvog postrojenja veliki dan za zaštitu životne sredine, posebno vodotokova, u Srbiji jer od desetak postrojenja, nažalost, na prste jedne ruke mogu izbrojati ona koja normalno funkcionišu poput onih u Subotici, Somboru i Šapcu.

Ministar Goran Trivan je rekao da  su poslovi na tretmanu otpadnih voda jedan od prioriteta delovanja Ministarstva zaštite životne sredine, po čijim procenama, u Srbiji u narednih deset godina treba uložiti  oko pet milijardi evra za izgradnju 300 postrojenja za tretman otpadnih voda, jer se, trenutno tretira tek 8 odsto svih otpadnih voda.

“Radi se o sumi koju Srbija, svakako, nema za te namene pa je tim više pomoć i podrška Evropske unije za rešavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti značajnija. Ovo je posebno važno jer će se puštanjem ovog postrojenja u rad  popraviti kvalitet vode u Ibru a potom i u Zapadnoj Moravi, nizvodno od Kraljeva”, rekao je minister Trivan.

Projekat vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška realizuje se u saradnji sa delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, sa ciljem unapređenja javne vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Raška.

Krajnji cilj ovog projekta je prikupljanje i tretiranje svih otpadnih voda u opštini Raška u novom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, u selu Rvati.

Vrednost projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda je 6.258.931 evra, od čega je za radove izdvojeno 5.678.531 evra, a za tehničku pomoć: 580.400 evra.