Delegacija Evropske unije sa ponosom podržava Beogradski festival igre koji će, u okviru svog dvanaestog izdanja, predstaviti publici neke od najpoznatijih svetskih baletskih i plesnih kompanija iz Velike Britanije, Nemačke, Španije, Italije, Francuske, Holandije, Belgije, Norveške, Švajcarske, Izraela i Amerike.

“Za delegaciju Evropske unije u Srbiji je veliko zadovoljstvo ponovo sarađivati sa Beogradskim festivalom igre. Ova izvanredna manifestacija svakog proleća u Srbiju dovede nove svetske plesne trendove, a u naše živote unese radost, lepotu i šarenilo igre. Na repertoaru nam nudi najbolja stvaralaštva evropskih plesnih trupa i time produbljuje razmenu umetnosti izmedju Srbije i zemalja Evropske unije ali i šire. Beogradski festival igre značajno doprinosi razvijanju evropske kulture igre ističući njenu raznolikost i kreativnost”, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport.

Beograd i Srbija su, zahvaljujući ovom festivalu, postali važno mesto na mapi svetskih plesnih festivala na kojem najznačajnije plesne grupe rado učestvuju. Jedna od najvećih kulturnih manifestacija Srbije dovodi i ove godine predstave i produkcije koje se izvode u velikim svetskim metropolama. U proteklih 11 godina, Beogradski festival igre predstavio je blizu 200 vrhunskih projekata najvažnijih svetskih koreografa, koje svake godine u proseku vidi preko 18.000 gledalaca.

Na samom početku, Festival je osvojio nagradu fonda “Jelena Šantić”, a UNESCO ga je proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu. Godine 2011., festival je dobio priznanje „Zvezda Beograda“ od strane Agencije za Evropske integracije. Nemački časopis BalletTanz, označio je 2012. godine Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera”.

Beogradski festival igre je globalni brend koji u isto vreme promoviše razmenu umetnika između Srbije i Evropske unije kao i vrednosti na kojima počiva i sama Evropska unija: multikulturalnost, raznolikost i toleranciju.

Delegacija EU treći put za redom daje podršku Beogradskom festivalu igre. Podršku takodje pružaju ambasade i kulturni centri zemalja učesnica, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, i gradovi Beograd, Novi Sad, Vršac, Pančevo

Više o 12. Beogradskom festivalu igre

Pod sloganom “Uhvati svetlost”, 12. Beogradski festival igre najavljuje ukupno 15 predstava u Beogradu, 2 u Novom Sadu, i po jednu u Vršcu i Pančevu. Od 23. marta do 9. aprila, publika će uživati u najsvežijim produkcijama sa svetske plesne scene.

Na samom početku, londonski Teatar Sadlers Vels donosi u Centar Sava i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu predstavu „Milonga“ koju potpisuje Sidi Larbi Šerkauji, i koja predstavlja fuziju savremene igre i najboljeg argentiskog tanga.

Na sceni Centra Sava će se predstaviti i dve velike baletske kompanije, Balet Visbaden i Balet Bazel sa postavkama trojice popularnih koreografa, Aleksandera Ekmana, Johana Ingera i Ričarda Sigala.

Pozorište na Terazijama biće scena za prvi nastup njujorške trupe Balet Trokadero od Monte Karla, koja predstavlja duhovitu stranu tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima. Na Terazije stiže i sicilijanska Kompanija Zappala Danza koja je prošle godine oduševila beogradsku publiku, ali i francuska Kompanija Kafig koja donosi predstavu koreografa Murada Merzukija o boksu i sitnicama koje povezuju igru i borilačke veštine.

Na sceni Ateljea 212, predstavlja se Kompanija Inbal Pinto iz Tel Aviva, sa komadom koji govori o životu u cirkusu.

U Operu Madlenianum se vraća jedan od najpopularnijih londonskih koreografa i kompozitora, Hofeš Šehter, sa višestruko nagrađivanom predstavom “Sunce”, koja obećava jak zvuk, rasvetu svojstvenu rok koncertima i angažovan plesni vokabular.

Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, gledaćemo briselsku Kompaniju Antona Lakija, koreografa koji je dugo igrao u Kompaniji Akrama Kana, i koji donosi svoj višestruko nagrađivani komad “Pazi na raskorak”. Norveška trupa Zero Visibility stiže na “Krst” sa premijernim izvođenjem komada “Gost” Ine Kristel Johansen. Na istom mestu, predstaviće se i ženevska Kompanija 7273 sa hipnotišućim delom “Tarab”, kao i Kompanija Sol Piko iz Barselone, sa sasvim novim čitanjem poznate muzike Čajkovskog, i predstavom “Memoari jedne Buve”.

Pred ograničenim brojem gledalaca, koji će sedeti na pozornici Centra Sava, pojaviće se jedan od najslavnijih evropskih koreografa, Jirži Kilijan. Njegov dolazak, uz nekoliko komada koje izvode igrači Holandskog plesnog teatra, ekskluzivno je osmišljen za publiku Beogradskog festivala igre.

Program festivala možete preuzeti na sajtu: www.belgradedancefestival.com