Zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar sastala se sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem tokom 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Posle sastanka, oni su posetili štand projekta “Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“, koji podržava Ministarstvo poljoprivrede tokom pregovaračkog procesa ka pridruživanju EU.

“EU ohrabruje i podržava napore Srbije da uskladi zakone i standarde sa zakonima EU, jer želimo da moderni poljoprivredni i prerađivački sektor bude usklađen i konkurentan na EU i međunarodnom tržištu”, rekla je Norčič Štamcar.

„Sada je aktuelna podrška EU poljoprivrednicima i ruralnom razvoju u Srbiji. Mi ćemo obezbediti preko 500 traktora srpskim poljoprivrednicima. Mehanizacija i povećanje proizvodnje su srž pomoći koju pružamo. Ovo je sjajan primer koji pokazuje da se fondovi EU slivaju ka pojedincu, a za dobrobit celog društva “, dodala je ona, naglasivši da je EU važan trgovinski partner u oblasti poljoprivrede.

Nedimović i Norčič Štamcar, posetili su i štand sa organskom hranom.

“Veoma smo zahvalni za podršku EU koja je data u okviru pregovaračkog procesa u poljoprivredi. Ja lično iskreno cenim izraženo razumijevanje i saradnju u pogledu povećanja broja mera u okviru IPARD programa. To predstavlja važan korak i obezbediće značajne mogućnosti za srpske proizvođače za bolje korišćenje IPARD sredstava“, rekao je ministar Nedimović.

Norčič Štamcar je istakla da su najviši prioriteti EU uvek uključivali zaštitu javnog zdravlja građana i da EU stavlja naglasak na sigurnost hrane koja zauzvrat omogućava slobodnu trgovinu hranom i blagostanje poljoprivrednika.

„Sektor hrane u Srbiji zna zašto je to važno – EU je daleko najveće izvozno tržište za srpske poljoprivredne proizvode. Vrednost hrane koja se iz Srbije izvozi u EU u 2018. godini prelazi 1,3 milijarde evra, uz pozitivan trgovinski bilans u korist Srbije od preko 200 miliona evra “, rekla je Štamcar i dodala da je vrednost pomoći EU za poljoprivredni sektor skoro 100 miliona evra.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu otvoren je u subotu i trajaće do petka, 17. maja. Tokom ovog perioda na ovom najposećenijem sajmu u Srbiji učestvovaće više od 1500 izlagača.