Prezentacija MEDIA potprograma Kreativne Evrope održana je pred velikim brojem medijskih i kulturnih radnika sa juga Srbije u EU info kutku u Nišu. Oni su se ovom prilikom bliže upoznali sa ovim programom i mogućnostima za apliciranje, o čemu im je govorila šefica MEDIA deska u Srbiji Nevena Negojević. Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju publike. ,,2,4 milijarde evra je kroz potprogram MEDIA uloženo u razvoj audiovizuelnih profesionalaca i njihovih projekata, razvoj publike, očuvanje kulturnog nasleđa i raznolikosti, promociju i distribuciju filmova’’, naglasila je Negojević koja je podsetila da je Srbija MEDIA potprogramu pristupila krajem 2015. ,,Od tada je u Srbiji podržano ukupno 37 aplikacija i za te namene je iz MEDIA potprograma povučeno skoro 900 hiljada evra’’, navodi Negojević.

Snežana Andrić iz EU info kutka Niš je ovom prilikom podsetila i na druge programe pomoći EU kulturi i medijima – festivalima Constantinus i Nisville i programu Medijske posete EU.

Finansiranje je dostupno u nekoliko kategorija koje obuhvataju: podršku producentima za razvoj inovativnih i konkurentnih projekata iz oblasti filma, TV programa i video igara, podršku distribuciji evropskih audiovizuelnih dela, razvoj publike i profesionalno usavršavanje i umrežavanje.

Nakon prezentacije, u EU info kutku je održan trening za pisanje projekata u okviru MEDIA potprograma Kreativne Evrope koji se odnosi na konkurs Podrška filmskim festivalima.