EU info kutak Niš nastavio je sa obeležavanjem Evropske godine kulturnog nasleđa posetama izložbenih prostora Narodnog muzeja u ovom gradu. Poseta je počela obilaskom službenih prostorija Muzeja gde su posetioci saznali da je Narodni muzej osnivan 1933. godine, ali da se od 1950. nalazi gde i sada – u centralnoj niškoj ulici Milojka Lešjanina.

Posetioci su ovom prilikom obišli i prostorije u kojima se obavlja konzervacija metala, tekstila, kamena, a potom su obišli Sinagogu u kojoj je trenutno postavljena izložba fotografija ,,Rimska vila u Skelanima’’. ,,Sinagoga je izgrađena 1920. godine, a od 1951. predstavlja umetničku galeriju. Devet godina kasnije prodata je Narodnom muzeju u Nišu i postala spomenik kulture u našem gradu’’, kazao je okupljenima kustos-koordinator dr Željko Anđelković koji je podsetio da je pre devet godina zgrada Sinagoge renovirana i da u Nišu trenutno živi manje od dve stotine članova jevrejske zajednice.

Šetnja se nakon Sinagoge nastavila do Arheološke sale Narodnog muzeja gde su posetioci saznali da je zgrada u kojoj se Sala nalazi izgrađena 1893. godine za potrebe privatne zadružne banke i da arhitektonski predstavlja mešavinu baroka, renesanse i gotike. U ovom objektu se nalazi i interna biblioteka za stručnjake čiji fond sadrži 14 hiljada knjiga. Najstariji primerak je Homerova ,,Ilijada’’ na francuskom jeziku iz 1716. godine. U izložbenom delu Arheološke sale nalaze se predmeti od neolita do srednjeg veka.

Poseta je nastavljena obilaskom nedavno otvorene spomen sobe Stevana Sremca i Branka Miljkovića u kojoj se nalaze originalni predmeti znamenitih književnika. Profesorka srpskog jezika Tatjana Milenković je govorila o pojedinostima iz života Sremca i Miljkovića pa s +u posetioci saznali da je Sremac često boravio u kafani Marger, a da je Branko Miljković bio najmlađi član zajednice evropskih pisaca. ,,Najpoznatija pesma Branka Miljkovića Uzalud je budim nastala je kad je ovaj pesnik video sliku mrtve žene na zidu svog prijatelja’’, kazala je profesorka Milenković.

Iako je tokom ove šetnje nisu obišli, posetioci su od kustosa Ivana Mitića ovom prilikom saznali i da Ćele kula najposećeniji objekat u Srbiji.