Možemo li da se vratimo nekih 200 godina u prošlost i zamislimo facebook profil braće Grim? Popunjena sva mesta za prijatelje, broj pratilaca raste iz dana u dan… zbog čega, šta to tako zanimljivo postuju ovi nemački bajkopisci?  Šta šeruju? Ima li među kreativnim materijalima koje dele sa svojim prijateljima nešto značajno za Srbe i šta bi to moglo biti…?

O ovim zanimljivim i neobičnim temama iz jednog sasvim drugačijeg ugla razgovaramo na novom onlajn predavanju Milice Vučković,20. maja od 18 sati. Događaj je deo serijala predavanja o evropskoj književnosti, koji organizuje EU info kutak Niš. Prvobitno je predavanje planirano za kraj aprila, ali je odloženo i sada se realizuje u novom terminu.

Osim što ovo predavanje podseća na rad slavne nemačke braće, na njihove najpoznatije bajke i na narodne bajke koje su Jakobu i Vilhemu Grimu poslužile kao uzori, podsetiće nas i na veze sa srpskom književnošću. Sve bajke sveta su nekada imale isti koren i mnogo više kazuju nego što to na prvo slušanje/čitanje izgleda. Ovo predavanje staviće pred vas pitanje: Čemu su vas bajke naučile? Možda će vas šokirati neki bajkoviti detalji, a možda ste oduvek znali za njih, jer bajke su deo i našeg kolektivno nesvesnog. Zato je priča o bajkama uvek priča o arhetipovima – obrascima koji su formirali individualne identitete i čitave narode.

Da li bi braća Grim u 21. veku šerovala sadržaje mejnstrim psihologije ili bi bili kovači teorija zavere ili bi delili članke iz veterine ili vesti o tome šta rade vip princeze…?

Smislite svoju verziju i dođite da se slušamo i učimo.

Predavanje se realizuje na Zoom platformi, a biće emitovano uživo i na fb stranici EU info point Niš. Svi zainteresovani za praćenje na Zoom-u mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi ispod.

Prijavni formular 

Na našem YT kanalu pogledajte prethodno predavanje Milice Vučković.

Biografija predavača:

Milica Vučković osnovne studije književnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko godina radila je na kulturnim projektima i promovisanju književnosti, od kreativnih radionica i festivala za decu do javnih predavanja i edukacije mladih. Sarađivala sa najvećim brojem kulturnih institucija u Nišu, a predavanja je držala i u drugim gradovima Srbije, kao i u Crnoj Gori. Sada je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše eseje i poetsku prozu.