Praktikantkinja u Evropskoj agenciji za mala i srednja preduzeća Nišlijka Mina Stefanović gostovala je putem Skajpa u EU Info kutku u Nišu gde je zainteresovanima govorila o proceduri za apliciranje za praksu u Evropskoj komisiji, uslovima rada ali i o životu u Briselu i Belgiji uopšte, druženjima sa zaposlenima i praktikantima sa koji su u ovaj grad došli sa različitih strana sveta.

Ova mlada Nišlijka je istakla da se u Evropsku komisiju svake godine slije oko 1300 praktikanata iz celog sveta. ,,Svaki praktikant dobija svog mentora i mesečno je plaćen 1160 evra što je dovoljno za troškove oko smeštaja i hrane, a možete i da putujete po Belgiji od tog novca’’, poručila je Stefanovićeva.

Govoreći o uslovima za apliciranje, Mina je rekla da je neophodna diploma koja podrazumeva bar trogodišnje studije, dokaz o znanju jezika C1 Ili C2 nivoa dok nema starosnog ograničenja za praktikante.

Prakse u Evropskoj komisiji se organizuju dva puta godišnje – od marta do jula i od oktobra do februara. Mina ne krije zadovoljstvo činjenicom da je Brisel ogromno multikulturno okruženje i da u glavnom gradu Belgije posluje oko 2000 multinacionalnih korporacija. U svom razgovoru dotakla se i neformalnog dela svog boravka u Briselu. ,,Društveni život ovde je izuzetno bogat. Festivali na otvorenom su svuda, posete muzejima su često besplatne, karte za prevoz na teritoriji Belgije su u pola cene tokom vikenda’’, napominje Mina.

Svoje iskustvo u Evropskoj agenciji za mala i srednja preduzeća, obećala je Mina, primeniće po povratku i na svom radnom mestu u Nišu – IT firmi HTEC.