Evropska unija u traženju identiteta nije našla pravu relaciju između nacionalnog i identiteta EU – otuda i Bregzit, saglasili su se učesnici debate ,,Kuda nas vodi Brexit?’’, održane u EU info kutku u Nišu. O uzrocima i posledicama referenduma u Velikoj Britaniji na kome su građani glasali za izlazak  iz Evropske unije govorili su prof. dr Nebojša Raičević (Centar za javne politike EU pravnog fakulteta u Nišu),  profesor Boban Stojanović (Ekonomski fakultet Niš) i Milan Stefanović (član Tima Evropa, NVO protekta). Oni su se složili u oceni da je Velika Britanija u odnosu na druge članice imala povlašćen položaj.

,,Velika Britanija se nikada nije protivila kretanju robe i kapitala, ali jeste kretanju ljudi. Opirala se prilivu migranata. Budući da je reč o velikoj sili, ekonomske turbulencije koje su se dogodile po objavljivanju rezultata referenduma nisu mogle da značajnije utiču na britansku finansijsku stabilnost’’, ocenio je prof. Stojanović.

Na debati je izneta pretpostavka o tome da će države koje sada prete referendumom, poput Holandije, na taj način pokušati da prolongiraju razne vrste integracija. Istaknuto je da je kroz istoriju Evropske unije bilo i uspona i padova. Padova je bilo na različitim poljima – političkom, bezbednosnom, ali nikada na ekonomskom.

Profesor Raičević je tokom debate u EU info kutku istakao da su ,,najveća dostignuća Evropske unije očuvanje mira na svojoj teritoriji i privredni rast. Uveren sam da bi i sukobi koji su se događali u neposrednij blizini Unije imali mnogo lošije posedice da nije EU’’.

Učesnici debate su podsetili na to da je Brexit izglasan tesnom većinom, pa je sada veliki broj nezadovoljnih referndumskim rezultatima. Svoje razočarenje već su javno istakli studenti koji se školuju kroz program Erasmus.

Odlaganje otvaranja poglavlja 23 je jedna od posledica Brexita koja se tiče Srbije. ,,Moramo da sačekamo da EU sada reši svoje probleme, pa da se onda bavi nama. Do tada je na nama da da damo sve od sebe da poglavlje 23 nesmetano bude otvoreno’’, istakao je Milan Stefanović, direktor NVO Protekta.