Već peti put za redom a ove godine pod sloganom “Dunav u knjigama – pravo evropsko putovanje” Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar učestvuju na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu izborom knjiga i publikacija o Evropskoj uniji i odnosima Srbije i Unije.

Otvarajući štand EU u Hali 4 Beogradskog sajma zamenik šefa Delegacije Evropske unije Oskar Benedikt je podsetio da je ove godine obeležena i peta godišnjica Strategije Evropske unije za Dunav sa ciljem da „bolje poveže regiju, zaštiti životnu sredinu, i uspostavi mir i prosperitet“.

Emil Vaš/EUIC

Emil Vaš/EUIC

Benedikt je naveo da Dunav protiče kroz „četiri prekrasne istorijske prestonice – Beča, Bratislave, Budimpešte i Beograda. Pre desetak dana smo dobili dobre vesti da je Novi Sad, drugi grad po veličini u Srbiji, izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Prvi grad u zemlji – kandidatu za članstvo koji je osvojio ovu titulu. Svaka čast, Novi Sade, svaka čast Srbijo!“ čestitao je.

On se osvrnuo na istoriju mnogobrojnih tvrđava koje su duž Dunava nekada građene da bi se vodili ratovi. „Danas te tvrđave i ceo Dunav predstavljaju snažne simbole evropskog jedinstva i harmonije. Danas ova romantična mesta pružaju neke od najboljih primera istinske evropske saradnje, poput Golubačke tvrđave čiju obnovu pomaže EU, ili Petrovaradinske tvrđave koja je domaćin čuvenog EXIT festivala. Kao i novi mostovi u Novom Sadu koje smo izgradili i koje ćemo nastaviti da gradimo  zajedno!“

Benedkit je poručio da je „Dunav koji spaja i ujedinjuje naša snaga koja vodi Evropu u budućnost. To može biti trenutno samo san, ali mogu da zamislim kako ćemo moći jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, da plovimo brodom duž celog Dunava bez potrebe da pokažemo ličnu kartu na unutrašnjim granicama EU“.

O brojnim projektima koje finansira EU i o kojima će, poput rekonstrukcije Golubačke tvrđave na štandu EU biti reči i narednih dana, govorio je Klaus Kaper, direktor Austrijske razvojne agencije u Srbiji

Pedeset knjiga o EU donacija Univerzitetskoj biblioteci i akademskoj zajednici

oskar-jerkov

Emil Vaš/EUIC

Otvaranje štanda EU bila je prilika za obeležavanje saradnje Delegacije EU sa akademskom zajednicom i Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković”. Direktoru Aleksandu Jerkovu uručen je sertifikat o donaciji Univerzitetskoj biblioteci koja je time dobila 50 akademskih knjiga o EU.

Donacije stručnih knjiga deo su projekta „Euteka – EU u vašoj biblioteci“, čiji je cilj da biblioteke širom Srbije postanu mesta na kojima se građani mogu informisati o Evropi i Evropskoj uniji.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Repubici Srbiji, koja je donirala knjige, uručiujući je sertifikat profesoru Aleksandru Jerkovu, izrazio je uverenje da će ove knjige naći put do studenata i eksperata zainteresovanih za proučavanje politika Evropske unije. Profesor Jerkov je, zahvaljujući se na donaciji, istakao da je baš Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ pravo mesto za ovakve knjige i da će one, zbog toga, biti dostupne velikom broju studenata u Beogradu.

Svečano otvaranje štanda EU na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu završeno je druženjem na koktelu uz muziku mladih virtoza gudačkog ansambla ArtLink.

svirci

Emil Vaš/EUIC