Kako kupovati na Internetu, koji su web sajtovi bezbedni, kome se obratiti ako naručeni proizvod ne stigne, kome se upućuje žalba… na ova i mnoga druga pitanja građani su danas dobili odgovor na predstavljanju specijalizovane Internet platfotme za e-potrošače, koja je danas u Novom Sadu održana uz podršku novosadskog Informacionog kutka EU.

Internet platforma, prva te vrste u Srbiji, razvijena je u okviru aktivnosti projekta Razvoj elektronskog poslovanja koji finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra. Cilj projekta je da se malim i srednjim preduzećima približi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija, koji se mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja. U isto vreme ovim se osnažuju i potrošači da koriste elektronsku trgovinu. Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom privrede Srbije.

Evropska unija je najveći donator u Srbiji, a tokom 15 godina EU je uložila više do 3 milijarde evra pomoći Srbiji. Od toga je, 78 miliona evra uloženo u projekte koji su imali za cilj da unaprede i ojačaju sektor privrede u Srbiji, posebno mala i srednja preduzeća koja su važan faktor u procesu približavanja srpske privrede razvijenim tržišnim ekonomijama, kao i na putu integracije u EU.

Na promociji u Novom Sadu govorili su Lešek Jakubovski vođa projekta „Razvoj elektronskog poslovanja“ Nevena Praizović iz Sektora za prava potrošača Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija, Siniša Begović ekspert na projektu i Snežana Pupovac iz EU Info pointa u Novom Sadu.