Jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora Zoran Simjanović održao je u EU info centru predavanje u okviru akademskog ciklusa “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja”.

Sam naslov predavanja Zoran Simjanović i Evropa uputio je na „privatnu istoriju“ kompozitora, njegove porodice i profesije vezane za Evropu, njenu kulturu, istoriju i vrednosti.

Simjanović je, pokazujući fotografije svog porodičnog albuma, ispričao kako su se njegovi preci posle Prvog svetskog rata i prelaska Albanije, školovali u Francuskoj, a njegov učitelj u Škotskoj. Po povratku u Srbiju preneli su znanja koja su stekli.

Muzika kojom se bavio u mladosti bila je vezana za “zapadne” trendove. Od 1961. godine osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih tadašnjih rok sastava – Siluete i Elipse sa kojima je osvajao domaće i medjunarodne nagrade nezaobilazne su u istoriji jugoslovenske rok muzike.

Siluete su pobedile na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1966.godine, a potom su pozvani da učestvuju u filmu Nemirni.

Elipse

Elipse

U svom obimnom opusu bavio se svim muzičkim stilovima, najviše se oslanjajući na narodne motive i elektronsku i rok muziku.

Do 2015.g. napisao je muziku za preko šezdeset igranih filmova, preko pedeset TV filmova i serija, više desetina crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova.

“Mi smo se uvek osećali Evropljanima” ispričao je Zoran Simjanović. “Nije ni Evropa tako idealna i ona pravi gluposti, ali je napravila sistem i stvari u tom sistemu funkcionišu.  Mi treba da se potrudimo da te evropske kvalitete usadimo kod nas”.

Dobitnik je dve Zlatne Arene, najveće jugoslovenske kinematografske nagrade, za filmove Miris poljskog cveća 1978.g. i Balkan Ekspres 1983.g.

Filmski festival u Valensiji otvoren je 1983. godine njegovom muzikom za koju je, uz Iv Montana dobio nagradu i postao je počasni građanin tog grada..

Predstavljajući publici svoj rad i puštajući snimke svojih popularnih melodija Simjanović je ispričao i niz detalja o tome kako su nastajale. Tako je, recimo, i danas popularne songove iz filma Balkan ekspres posvetio svom teči koji je svirao usnu harmoniku i tako ga inspirisao za muziku ovog proslavljenog filma.

Godine 2016, u konkurenciji više od 1400 ostvarenja, Zoran Simjanović bio je laureat nagrade za muziku u kratkometražnom filmu Mario je gledao more zaljubljenim očima, na festivalu Global short film  u Njujorku.

Član je Evropske Filmske Akademije čije je sedište u Berlinu od njenog osnivanja, 2014.godine. Član je SACEM-a, francuskog udruženja kompozitora kao i ASIFE, svetskog udruženja za animirani film. Nosilac je velikog broja domaćih i međunarodnih strukovnih i državnih priznanja.

Svoja evropska iskustva pokušava, kako je ispričao i da prenese u Srbiju. Već godinama se se, kako je rekao, bori da Beograd i Srbija naprave medijateku, da se sve digitalizuje, jer postoji opasnost da mnoge stvari nestanu. Na sopstvenom primeru, tokom objavljivanja svojih starih snimaka otkrio je da mnoge stvari u arhivama nedostaju, da su izbrisane

“Evropa je važna ne zato što ćemo nešto mi da ućarimo od nje, već da naučimo red, da na primer uredimo autorska prava, da bolje čuvamo stvari…”, poručio je između ostalog Zoran Simjanović publici među kojima su bili i učenici muzičke škole ali i pripadnici generacija koja pamti muziku Silueta.