Izgradnja mostova na Lopatnici i Musinoj reci u Kraljevu, koji su srušeni tokom poplava u maju 2014. godine, počela je danas zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Radovi vredni 150.000 evra trebalo bi da budu završeni u roku od 60 dana, a omogućiće pristup poljoprivrednom zemljištu za 70 seoskih domaćinstava.

Izgradnji mostova, na Lopatnici dugog 28 metara i na Musinoj reci dugog 14 metara, prethodiće čišćenje terena i sanacija obala reka. Tokom poplava uništeni su stubovi na mostovima, što je izazvalo urušavanje konstrukcije i pucanje putnih ploča. Kretanje stanovnika je bilo znatno otežano, a time i obavljanje poljoprivrednih poslova. Zahvaljujući pontonskom mostu koji je Vojska Srbije postavila na Lopatnici, izbegnut je potpuni prekid transporta na ovoj reci.

„Ovo je nastavak podrške Evropske unije Kraljevu u obnovi od poplava. Do sada je EU obezbedila bespovratna sredstva za obnovu 18 domaćinstava, nabavku nameštaja i kućnih aparata za 20 porodica, podršku za deset preduzetnika i oko 1.320 poljoprivrednih domaćinstava“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Projekat izgradnje dva mosta u Kraljevu, koji finansira Evropska unija, sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.