Utisci grupe srednjoškolaca iz Negotina koji su se vratili sa nagradnog putovanja u Brisel.

Veoma smo srećni što smo bili deo ovog projekta.Putovanje u Brisel nam je omogućilo da sagledamo kako dobra organizacija omogućava sticanje znanja o kulturi jedne zemlje, a istovremeno ostavlja dovoljno vremena za druženje i odmor.

Za vreme boravka imali smo prilike da vidimo način života druge kulture,da posetimo mnoge znamenitosti. Vi ste nam sve to omogućili i mi smo zadivljeni zbog toga.

Veoma smo zadovoljni smeštajem, vodičima, naročito Ljubomirom, koji je posvećen svom poslu, pun strpljenja i energije, od koga smo mnogo naučili – on je hodajuća enciklopedija.

Videli smo drugačiji način života, ljubaznost u ophodjenju, nivo ponašanja na višem nivou, što utiče da i sami počinjemo da primenjujemo taj stil .

Iako se u našoj zemlji mnogo priča o EU suštinski mi nismo ništa znali – kako funkcioniše i slično. A rolle play parlamentarijum nam je omogucio da doživimo način donošenja odluka u parlamentu.

Svidelo nam se što je svaki razgovor o EU imao nenasilan karakter, u smislu – mi vam dajemo informacije, na raspolaganju smo vam, nema tabu teme, a vi nas pitajte šta vas interesuje.

Kao nastavnika  oduševilo me je ponašanje  učenika moje škole, njihova aktivnost, ozbiljan pristup, naročito jednog introvertnog ucenika koji je u ulozi lidera pokušao da argumentima ubedi članove drugih stranaka da se priključe i formiraju većinu pri sledećem glasanju.

Shvatili smo koliko je poznavanje stranog jezika važno i koliko je solidan naš nivo poznavanja engleskog i nemačkog jezika.

Posle ovog druženja formirali smo grupu na Facebook-u kako bi ostali u kontaktu sa drugovima sa putovanja.

Svi nosimo divne utiske i zahvaljujemo se Bogu sto smo žrebom izvučeni baš mi.

Tiana Dazdarević,Nikola Jurasović, Maja Paunović i Miroslav Marinković, učenici negotinske Gimnazije. Oni su deo grupe od petnaest devojaka i mladića , učenika srednjih škola iz Srbije, koji su osvojili petodnevno putovanje u Brisel od 9. do 13. oktobra, zahvaljujući projektu Evropski dnevnik