Završna prezentacija projekta „Otpakivanje 2014/15“, koji finansijski podržava Delegacija EU u Srbiji kroz program “Podrška civilnom društvu”, biće održana u Domu omladine Beograda u petak, 27. februara. Realizatori projekta i mladi iz 12 opština podeliće sa publikom rezultate ovog jedinstvenog poduhvata u kome su tokom 15 meseci mladi širom Srbije, inspirisani tolerancijom a vođeni svojom maštom i talentom, postigli izuzetne kreativne rezultate.

Program počinje “Finalnim otpakivanjem” u 16 sati u okviru koga će mladi iz 12 gradova Srbije u holu ispred sale Amerikana predstaviti “kreativne kulturne pakete” – različite umetničke i kreativne forme kroz koje su izrazili svoja iskustva i specifičnosti lokalnih zajednica u kojima žive. U istraživanju tema učestvovalo je više od 2.000 mladih.

Svoje lične priče, kao i priče iz svojih lokalnih zajednica, prezentovali su u formi takozvanih „kreativnih kulturnih paketa“ u kojima se nalaze rezultati vrlo iskrenih i izuzetno kreativnih istraživanja na temu sličnosti i razlika između etničkih grupa.

Na taj način je stvorena svojevrsna kreativna mapa Srbije u kojoj su, idući od severa na jug i obratno, mladi prikazali šta je to što njih, njihovu sredinu i njihovu etničku grupu čini tako specifičnom. U toj njihovoj različitosti je i njihova komplementarnost, jer su u zajedničkom duhu tolerancije i poštovanja zapravo stvorili sliku vrednosti koje su njima bitne i koje oni prepoznaju.

U 19.00 u sali Amerikana na temu “Različitost, sigurno mesto u Srbiji – pouke za budućnost” govoriće pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović.

otpakivanje1

U 19.30 u sali Amerikana biće izvedena predstava “KVR – Kuća velikog rata”, pozorišni rijaliti šou, koji je nastao na osnovu istraživanja tema nacionalizma i nacionalne netrpeljivosti i njihovog uticaja na mlade, ali i reakcije mladih na to i preuzimanja odgovornosti za sopstveni život i budućnost.

Za učešće u predstavi se prijavilo 60 mladih, a izvodi je 7 mladih glumaca. Predstavu je režirala Aleksandra Jelić, dramaturg je Milena Bogavac, koncept je osmislio Bogdan Spanjević, kostime Boris Čakširan, a muziku Vladimir Pejković.

Predstava se pored Beograda izvodi u još pet gradova Srbije: u Subotici, Jagodini, Novom Pazaru, Dimitrovgradu i Bujanovcu.

Stručnu podršku projektu dalo je Ministarstvo omladine i sporta, a sprovode ga Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava Jukom, Centar za pozorišna istrazivanja ApsArt i Medijski centar Beta.