Nakon Beograda, izložba fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” otvorena je u Novom Sadu,  gde će građani moći da je vide do 3. jula dana kao prateću manifestaciju festivala Sinema siti.

U organizaciji EU info kutka Novi Sad, EU info centra u Delegacije EU, izložba na kojoj su predstavljeni projekti koje je Evropska unija finansirala u Srbiji postavljena  je u Limanskom parku, gde je u toku filmski festival Sinema siti. Zbog nevremena, otvaranje izložbe priređeno je u festivalskom prostoru “Fabrika”.

Šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni istakao je da je obeležavanje 15. godišnjice razvojne pomoći EU Srbiji počelo u proleće. „Taj jubilej počeli smo da obeležavamo u proleće, kako bismo se zajednički podsetili postignutih rezultata, postignutih uspeha, ali i partnerstva i prijateljstva koje smo istovremeno gradili“, rekao je on. Izložba fotografija je od polovine maja do kraja juna bila na beogradskom Kalemegdanu, a sada je, istakao je Bjankoni, u Novom Sadu, „kako bismo Novom Sadu i građanima Vohvodine takođe predstavili našu zajedničku priču… u slikama, jer slika govori više od reči“. Bjankoni je naveo da među 50 fotografija ima dosta onih koje ilustruju projekte sprovedene u Vojvodini: renovirana subotička sinagoga u okviru projekta prekogranične saradnje, izgrađen most Sloboda, obnovljena zgrada novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, podignut Tehnološki park u Vršcu.

Šef sektora za evropske fondove pri pokrajinskom Fondu za evropske poslove Andrija Aleksić istakao je zadovoljstvo zbog višegodišnje dobre saradnje sa Sinema sitijem i Delegacijom EU. Povodom 15 godina saradnje EU i Srbije, on je pomenuo važne datume u evropskim integracijama Srbije, posebno istakavši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ukidanje viza za građne.

PANEL

Direktor Sinema sitija Miloš Ignjatović rekao je da festival želi da postane “platforma za razvoj projekata koje podržava EU. “Srećan sam što imamo ovakvu izložbu u okviru festvala… nadam se da će je mnogi građani videti i da će kroz postavku shvatiti kako i koliko EU podržava građane Srbije”.