Povodom Dana Evrope, Institut za međunarodnu politiku i privredu će, uz podršku EU info centra, organizuje izložbu „Evropske integracije u knjigama“ koja će biti otvorena u četvrtak, 7. maja 2015. godine.

Izložba će biti priređena u Maloj sali Instituta Instituta; otvoriće je prof. dr Aleksandar Belić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prof. dr Branislav Đorđević, direktor Instituta.

Na izložbi će biti prikazana izdanja kojima raspolaže Biblioteka, kao i ona koja je obezbedio EU info centar, a koja seodnose na funkcionisanje EU, njen istorijat, odnose Srbije i EU.

Biblioteka Instituta je istovremeno i Evropski dokumentacioni centar: osnovana kao depozitarna biblioteka Evropske zajednice još 1968. godine, biblioteka je 1989. Prerasla u Evropski dokumentacioni centar (EDC).

EDC je otvoren za javnosti, omogućava rad svim zainteresovanim korisnicima u čitaonici ali i korišćenje elektronske baze podataka Evropske unioje. Uz pomoć EDC izrađeno je više komparativnih studia domaćih propisa i pravnih standarda EU (Community Acquis), monografije, doktorske teze, zbornici radova. Jedna od vrednih publikacija za sve koji se bave evropskim integracijama je i EUROVOC rečnik sa oko 6.650 pojmova i termina Evropske unije.

Među drugim vrednim izdanjima, EDC raspolaže svim Službenim glasnicima Evropske unije, a posebno intersantno je da su ta izdanja do 2000. godine dostupna i u štampanom obliku.

Svečanost posvećena otvaranju izložbe knjiga iz fonda biblioteke i Evropskog dokumentacionog centra Instituta, počinje u 11:30, u Maloj sali Instituta.

Nakon izložbe bićeodržana tribina „Zajednička spoljna i bezbednosna politika Evropske unije: između želje i stvarnosti“, u Velikoj sali Instituta, sa početkom u 12 časova.

Izložba će biti otvorena do kraja maja.