Povodom Evropskog dana parkova, koji se obeležava 24. maja, niški EU info kutak organizuje nagradni konkurs. Podelite sa nama zanimljive fotografije, kolaže, video snimke iz vašeg omiljenog parka i osvojite nagradu.

Parkovi i zaštićena područja imaju važnu misiju povezivanja ljudi s prirodom. Parkovi ne samo da štite naše prirodne resurse – već imaju i pozitivne zdravstvene efekte. Kontakt sa prirodom je od suštinskog značaja za zdravlje ljudi, a u sve urbanizovanijoj Evropi moramo stvoriti više mogućnosti za povezivanje i istraživanje na otvorenom. Ljudima su potrebni zdravi parkovi!

Uputstvo za učestvovanje:Možete učestvovati sa vašom fotografijom, kolažom ili video snimkom (maksimalno trajanje jedan minut) za koje imate autorska prava. Objavite ih na svojim profilima na Facebook-u,navedite koji park je u pitanju, tagujte fb stranicu EU info kutka u Nišu i stavite heštegove #ParkZaZdravlje i #EUgreenDeal. Prvih 50 učesnika u našoj igri dobiće na poklon sadnicu cveća.

Napomena: Nagrade se preuzimaju u EU info kutku u Nišu. Dobitnici nagrada će biti blagovremeno obavešteni o terminu preuzimanja.

Evropski dan parkova koji se od 1999. godine obeležava 24. maja uveden je kako bi se svi upoznali sa važnošću prirode, a posebno zelenih površina u gradovima. Datum je izabran simbolično kao dan kada je u Švedskoj 1909. proglašeno prvih devet nacionalnih parkova. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2001. godine.

Prošetajte do najbližeg parka, uživajte u prirodi, ali ne zaboravite da brinete o sebi i drugima poštujući važeće zdravstvene mere.