Prve nedelje septembra 2019. godine mojim kolegama i meni, učenicima generacije srednjih škola na teritoriji opštine Stari grad, nagradu za trud koji smo tokom školovanja pokazali i jedinstvenu priliku da se upoznamo sa čarima belgijske prestonice u okviru petodnevne studijske posete ovom gradu omogućila je Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa opštinom Stari grad, u realizaciji projekta koji naziv „Poseta institucijama i državama članicama Evropske unije“. I dok je za neke ovo bilo prvo putovanje u inostranstvo, za druge pak prvi susret sa avionom, odlazak u Brisel je za sve nas bilo ostvarenje velike želje da i sami spoznamo lepotu ovog grada i obiđemo institucije i znamenitosti po kojima je čuven.

Po dolasku u hotel, ostavljamo kofere i ostale stvari i odmah nastavljamo put istraživanja njegovih tajni. Naše prvo odredište je Evropska komisija, organ koji u anatomiji Evropske unije ima veoma odgovornu ulogu srca. Prijatno dočekani, nestrpljivi da čujemo o njenom radu, pažljivo smo slušali priču predavača koji nam je kroz zanimljivu prezentaciju slikovito dočarao značaj ove institucije. Upoznavanje sa radom organa EU, strukturom ove međunarodne zajednice i njenom spoljnom politikom bitno su uticali na naše poimanje Unije kao jednog od najvažnijih faktora u kreiranju evropskih, pa i globalnih međunarodnih odnosa. Od njega saznajemo i da je u toku izbor za nove komesare, što nas navodi na razmišljanje o uticaju koji novi mandatari mogu imati kada je reč o priključivanju Srbije Evropskoj Uniji.

 Naše putovanje nastavilo se u pravcu Parlamentarijuma, gde smo imali priliku da se upoznamo sa radom i izgledom Evropskog parlamenta u multimedijalnom prikazu ove institucije, a razgovor sa predstavnicima Misije Srbije pri Evropskoj uniji podstakao nas je da sa njima diskutujemo o procesu evrointegracija, napretku pregovora neophodnih da bismo postali deo evropske zajednice i još mnogo tema koje su privukle našu pažnju dok smo zainteresovano slušali o evropskom putu Srbije. Velika je čast bila razgovarati i sa Semom Fabricijem, šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je istakao važnost posete Briselu i neposrednog sticanja znanja o institucijama Unije.

Neizostavan deo programa u okviru ovog studijskog putovanja bilo je i upoznavanje sa belgijskom kulturom i tradicijom. Od razvoja najranijih civilizacija, preko procvata industrije i burnih revolucija, Prvog svetskog rata, sve do savremenog doba, šestospratna izložba bogato opremljenog i izvanredno koncipirane Kuće evropske istorije ostavila nas je bez reči dok smo je oduševljeno obilazili. Svojim postavkama i interaktivnim sadržajima za posetioce snažan utisak na nas su ostavili i Muzeji umetnosti, stripa i nadaleko poznate belgijske čokolade. Obilaskom gradskih znamenitosti autobusom sa otvorenim krovom, kada smo Brisel videli u punom sjaju, poslednjeg dana studijske posete kompletirali smo divne utiske koje smo o ovom prelepom gradu stekli.

Pa ipak, ono najvažnije, da ovog putovanja nije bilo, niko od nas ne bi bio bogatiji za 14 novih, divnih prijatelja. Već od prvog dana, jedni drugima smo nastojali da svoje zajedničko putovanje prijateljstvom učinimo što je moguće lepšim sve do samog kraja, sigurni da je ono za nas, ipak, tek počelo.

Brisel je u svetu poznat kao glavni grad Belgije. Na evropskom podnevlju važi za sedište Evropske unije, dok su mu turisti dali epitet prestonica čokolade. A nakon što sam i sama posetila ovaj grad, bez sumnje ću ga pamtiti kao raznobojno platno u čijem srcu svako ko ovaj grad makar i na kratko poseti ostavi barem delić sebe. Zato je za mene Brisel mozaik sačinjen od najrazličitijih delića, koji na svom platnu čine neponovljivo i savršeno jedinstvo.

Zato i želim da ga ponovo posetim. Ovo putovanje je u meni probudilo želju da obiđem i ostale evropske prestonice i u svakoj od njih ostavim, ali i pronađem delić sebe. Želim to jer će tek tada moj evropski mozaik biti kompletan.

Marija Vranić završila je Pravno-poslovnu školu u Beogradu kao vukovac i učenica generacije, a školovanje je nastavila na Pravnom fakultetu. Pored izučavanja prava, zainteresovana je i za diplomatiju, o kojoj je učila kroz učešće na Beogradskom Internacionalnom Modelu Ujedinjenih Nacija – BIMUNu, gde je dobila priliku na BIMUN junior 2020, po prvi put bude i članica tima. Hobi joj je pisanje poezije i proze.