U okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije zvanično otvorena fitosanitarna laboratorija za zaštitu bilja, za čije opremanje je novac obezbedila Evropska unija.

Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je izjavila da Srbija uspostavljanjem Direkcije za nacionalne referentne laboratorije stvara pouzdan sistem za kontrolu hrane i zaštitu potrošača. Ona je zahvalila EU, koja je za uspostavljanje te direkcije pomogla Srbiji sa osam miliona evra.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport ocenio je da će uspostavljanje referentnih laboratorija za kontrolu biljaka i namirnica olakšati izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda.

Za srpsku poljoprivredu, koja je nosilac srpskog izvoza na tržište EU, značaj tih laboratorija je nemerljiv, rekao je Davenport i dodao da je srpska poljoprivreda od 2009. povećala izvoz u članice EU za 125 odsto.

Davenport je ocenio da postoji potencijal za dodatno povećanje izvoza.

Uloga nacionalnih referentnih laboratorija je i da pomogne u primeni jednakih standarda i metoda u kontroli ispravnosti namirnica, kao i da podrže državnu administraciju u pogledu informisanja javnosti zasnovanog na naučnim metodama, rekao je Davenport.