Finalisti takmičenja karikature i kratkog kaiš stripa „Ovo je Zemlja za nas – Pokreni se za životnu sredinu“ predstavljeni su na izložbi koja je svečano otvorena u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Takmičenje je deo kampanje „Pogledaj oko sebe“, koju zajedno sprovode Delegacija Evropske unije, Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na konkurs koji je trajao od 15. maja do 10. juna ove godine, a pristiglo je ukupno 125 radova.

Prvu nagradu osvojio je Pal Lephaft, za karikaturu „Noe2019“, drugu nagradu Radoslav Jakovljević za karikaturu „Selfi“, dok je dobitnik treće nagrade Zoran Marković za rad nazvan „Skockali smo je“.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici, koji je bio sprečen da dođe, posetiocima izložbe obratio se pismom.

„Vi ste sublimirali svu umetnost svih poruka koje smo želeli da prenesemo tokom kampanje i ono što smo želeli ponovo da promislimo o našim ponašanjima, o našem stavu da pogledmo oko sebe i vidimo gde smo i šta možemo da uradimo za bolju životnu sredinu, za čistiji vazduh, čistiju zemlju i vodu“, navodi se u pismu ambasadora Fabricija, koje je pročitala programska meadžerka u Delegaciji i članica žirija takmičenja Maja Vučković Krčmar.

Ambasador Fabrici posebno je pohvalio najmlađu učesnicu Petru Budišin na hrabrosti da učestvuje na konkursu, uz poruku da njen primer svedoči da postoji nada za ovu planetu sa novim generacijama koje su svesne zaštite životne sredine.

Vučković Krčmar kaže da EU podržava srpske institucije i vlast u zaštiti životne sredine. Zato je i pokrenuta ova kampanja i pa ćemo nastaviti da radimo u skladu sa motom #EUzaTebe.

Karikaturista i član žirija Predrag Koraksić Corax kaže da je jedno od pitanja koje je postavio sebi bilo da li će se pojaviti neki talenat koji će uspeti da nasledi već etablirane karikaturiste. Takmičenje je način da se skrene pažnja na važnu temu zaštite životne sredine.

„Ovo je jedan pokušaj, pa šta bude. Mi smo to uradili. Nadam se da će od ovoga biti neke koristi“, kaže Koraksić.

Karikaturista i član žirija Jugoslav Vlahović ocenjuje da su konkursi šansa da neki mladi, pa i nepoznati autori, skrenu pažnju na sebe, da im ovo bude stimulacija za dalji rad.

Izložba će biti otvorena do 24. jula.