Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport i gradonačelnik Niša Zoran Perišić svečano su otvorili EU info kutak u samom centru Niša (Vožda Karđorđa 5). U prostorijama Kutka građani Niša i jugoistočne Srbije moći će da se svakog radnog dana od 10 do 19 sati i subotom od 10 do 15 časova bliže upoznaju sa Evropskom unijom, njenim institucijama, odnosima Srbije i EU.

,,Pre tačno godinu dana otvorili smo EU info kutak u Novom Sadu, februara smo otvorili EU info centar u Beogradu, danas u Nišu. Veoma smo zahvalni Gradu Nišu na ustupljenom prostoru i sjajnoj saradnji’’, rekao je Davenport nakon otvaranja Kutka u Nišu.

DJR_0032

Menadžer EU info kutka Danijela Vučić ocenila je da je EU info kutak Niš postojao i pre svog otvaranja u delima, vizijama, aktivnostima, rezultatima mnogih pojedinaca i organizacija koji su sanjali i ostavrivali evropske snove svog grada i svoje loklane zajednice. “Danas je naš grad, njegovi sugrađani i komšije iz regiona dobio svoje prepoznatljivo, lako dostupno mesto za sve EU teme i informacije, funkcionalan prostor  namenjen građanima koji žele da se informišu o EU, da dobiju knjige i publikacije koje izdaje EU info centar  i učetvuju u događajima na najrazličitije EU teme I to na atraktivnoj lokaciji u samom centru Niša’’, ocenila je Vučićeva.

DJR_0034

Po otvaranju Kutka, ambasador EU Davenport je otvorio još jedan značajan događaj u Nišu – izložbu fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” u Velikoj Sali Oficirskog doma u Nišu.

Izložbu čini 20 ilustrativnih fotografija i ona je deo obeležavanja značajnog jubileja – decenije i po podrške Evropske unije našoj zemlji. Od 2001. godine, EU i Srbija zajedno sprovode uspešne projekte širom zemlje koji su podstakli razvoj i doneli korist građanima u mnogim oblastima – infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori.

,,Ova izložba pokazuje da je EU najveći donator u Srbiji. Izdvojeno je više od tri milijarde evra za približavanje Srbije EU. U Nišu je sprovedeno mnogo toga, poput obnove Narodnog univerziteta, opremanja veterinarske specijalističke ambulante, biblioteke, izgradnje dalekovoda Niš – Vranje…’’, podsetio je Davenport.

DJR_0561

Gradonačelnik Niša Zoran Perićić istakao je da je Srbija partner EU ne samo 15 godina, već mnogo duže.

,,Ja sam od onih koji vole Evropu, ja sam od onih koji vole Uniju i ja ću uvek takvu priču zastupati jer ona Srbiji donosi i nova radna mesta i nova prijateljstva. To je priča koja Srbiju čini bližom Evropi i onome što treba i da budu stremljenja svih onih koji žive u Srbiji’’, dodao je Perišić.

Evropska unija pomogla je i međunarodni džez festival Nišvil. Ambasador Davenport je, u ime dobre saradnje sa renomiranim festivalom, prošetao niškom Tvrđavom u kojoj se ovaj festival tradicionalno organizuje sredinom avgusta, u pratnji rukovodstva i mladih volontera Nišvila. Davenport nije krio impresije kako čuvenim niškim istorijskim lokalitetom tako ni džez festivalom koji je odavno prevazišao okvire nacionalnog. ,,Nisam do sada bio na Nišvilu, dobio sam pozivnicu od direktora i, ukoliko me ne spreče obaveze, nadam se da ću sredinom avgusta biti u Nišu i uživati u vrhunskom džezu’’, rekao je Davenport.

Svoja volonterska iskustva na Nišvilu preneo je i srednjoškolac Strahinja Tabaković koji savetuje mlade ljude da se prijave za volontiranje na festivalu jer ,,tokom Nišvila grad dobija jedno potpuno novo i drgačije ruho, neobjašnjiva je ta džez magija koja u to vreme vlada gradom, treba je, svakako, iskusiti’’.

Iz Tvrđave su se predstavnici Delegacije EU u Srbiji premestili u niško Narodno pozorište gde je odigrana predstava Europa poznate hrvatske književnice i dramaturškinje Ivane Sajko, u koprodukciji Imaginarnih i Cankarjevog doma iz Ljubljane i u režiji Primoža Ekarta. Za besplatne karte koje je omogućila Ambasada Republike Slovenije u Srbiji vladalo je ogromno interesovanje Nišlija, a Europu je niška publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

DJR_0647

Predstava je prošle godine, na 25. festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“, dobila nagradu za umetničko dostignuće.