Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost, lična inicijativa, napor i rizik – pod ovim motom obeležen je Međunarodni dan žena sinoć u novosadskom Studentskom kulturnom centru tribinom “Žene u svetu preduzetništva” u organizaciji EU Info Point Novi Sad.

U prepunoj sali u kojoj se tražila stolica više, četiri uspešne preduzetnice Milica Popović (vlasnica firme Gea plant), Slađana Glušćević (urednica portala Agrosmart), Slavica Davidović (vlasnica ketering firme Gastroplanet) i Nataša Dubajić (dizajnerka dečije posteljine) govorile su o svojim poslovima i mukotrpnom, ali uspešnom preduzetničkom putu.

Na tribini je predočena i informacija da je Vlada Republike Srbije ovu godinu proglasila godinom preduzetništva. Posebnu pozornost i pažnju Vlada je obećala razvoju ženskog preduzetništva, kome je namenjeno, kroz kredite domaćih banaka i pomoć međunarodnih finansijskih institucija, 20 miliona evra.

novi-sad-2

Da na tom putu žene preduzetnice, koje otvaraju mala i srednja preduzeća, imaju podršku EU predočile su Snežana Pupovac (EU Info Point NS), institucija APV- Snežana Repac (Razvojni fond AP Vojvodine), kao i profesorka Univerziteta u Novom Sadu dr Svenka Savić. Profesorka Savić nas je podsetila šta treba znati o 8. martu i ohrabrila mlade žene, kojih je bilo najviše u publici, da započnu sopstveni biznis, i između ostalog poručila: “Žene da gledaju šta rade muškarci, jer tu su pare, a ne da ih neko nagovara da kuvaju pekmez!”.