U okviru promocije programa studentske razmene Erasmus+, članice tima EU info kutka u Novom Sadu posetio je tri srednje škole u Vršcu, kako bi ih upoznali sa mogućnostima studiranja u inostranstvu koja ih čeka tokom budućeg školovanja.

Zajedno za koleginicama iz Erasmus+ studentske sekcije i Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, približile su učenicima mogućnosti i prednosti razmene, ali i predstavile konkretne primere i iskustva.

Milica Samac, studentkinja germanistike, provela je godinu dana u Nemačkoj preko programa Erasmus, i kaže da to za nju predstavnja nezaboravno iskustvo.

„Nikada ne bih mogla da dobijem tako dobru praksu nemačkog jezika da nisam tamo provela tih godinu dana. To je sa profesionalne strane neprocenjivo. Lično, bogatija sam za mnoga prijateljstva. Upoznala sam puno ljudi sa svih strana sveta. Vratila sam se duhovno bogatija sa te razmene“, ispričala je Milica.

Marija Kuzmanović, koja studira biologiju i  Ivana Banjac, studentkinja prava, objasnile su da je iskustvo koje se može dobiti putem razmene korisno za svaku profesiju. Objasnile su konkretne korake kako aplicirati, koji nivo jezika je potreban, kako pronaći smeštaj i slična pitanja.

Predavanje su mogli da čuju učenici „Školskog centra Nikola Tesla“, gimnazije „Borislav Petrov Braca“ i „Hemijsko – medicinske škole“. Sledeće posete planirane su u novosadskim školama.