Zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina stradalo 12 dece, počev od naredne nedelje biće postavljeni protivpožarni aparati u 10 opština u 22 naselja na jugu Srbije i edukovani Romi kako da ih koriste.

Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite „Čuvaj se” / „Arak Tut” sprovodi niški „Yurom centar“ uz podršku Evropskog PROGRES, a protivpožarna zaštita biće instalirana u romskim naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.

Među glavnim uzrocima požara u romskim naseljima navode se velika količina sekundarnog otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored stambenih objekata, kao i loše električne instalacije. Romska naselja nalaze se uglavnom na obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše urađeni što uzrokuje preopterećenje sistema.

Pored postavljanja aparata, predviđena je obuka grupe volontera – vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva. Takođe, meštanima će biti podeljen informativni materijal i prikazivan film koji će edukovati Rome u ovim naseljima kako da postupaju u slučaju požara.

„Želimo da u toku grejne sezone pozovemo odgovorne da urade sve što je u njihovoj nadležnosti, da sprečimo ljudske žrtve i materijlane gubitke kao posledice nemarnog odnosa prema rizicima od požara”, ističu iz YUROM centra.

Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES.