Srbija je glasala: Skoro 40 hiljada građana Srbije glasalo je za njega – za Dejana Boškovića (47), profesora biologije iz Beograda. Više od tri meseca, ovaj zaljubljenik u nauku i metodiku nastave, predavao je učenicima preko TV ekrana o organima za disanje, varenje i razmnožavanje. O žlezdama, krvotoku i imunitetu. Upravo su ga lekcije o imunitetu i brizi o zdravlju u vreme koje su učenici i roditelji provodili u kućnom karantinu usled epidemije virusa COVID-19 – dovele na listu jednog od 15 odabranih heroja u okviru akcije Oni su heroji.

Bubamara: “Zdravo, moje ime je Dejan Bošković i ja ću danas biti vaš nastavnik biologije”. Tako počinje svaki od skoro 70 video-časova koje je održao na TV kanalu Moja škola. Govori jednostavno i jasno. Svaka prezentacija na kojoj su bile iscrtane ćelije ili unutrašnji organi bila je ukrašena njegovim omiljenim simbolom – bubamarom. U mnogim svetskim kulturama ova buba se dovodi u vezu sa blagošću i najavom lepih vesti. U pojedinim se kulturama bubamara (na engleskom Ladybug) dovodi u vezu sa Devicom Marijom. Njoj su se seljaci molili da im spasi letinu od gamadi i vaši, a ona im je uslišila molitve šaljući rojeve bubamara, koje se tim stvorenjima hrane.

Heroji epidemije: Na poziv Delegacije EU u Srbiji, građani su predlagali i glasali za osobe iz okruženja koje su, radeći što najbolje znaju, obeležile period neobične borbe sa virusom. Na listi heroja našli su se: lekari, gerontološka sestra, volonteri, novinar, pogranični policajac, učiteljice, prodavačica… Svima je zajedničko da su se posvetili drugima. Da su u teškim i za čitav svet potpuno novim okolnostima bili posvećeni i solidarni. Pored hiljada glasova, nagrađeni su i avio-kartama za putovanje po Evropi, čim epidemija prođe.

I učenje i zdravlje: Predavanja profesora Boškovića učenici su obožavali, a način na koji je objašnjavao lekcije o ljudskom telu, imunitetu i zdravom životu, nisu ni roditelji propuštali. Dok su nadležni saopštavali broj zaraženih i pozivali na higijenu ruku, socijalnu distancu i  jačanje imuniteta pravilnom ishranom – porodicama su profesorove lekcije koristile za proveru znanja. Jedna majka (Ivana R. iz Beograda) napisala je: “…bilo mi je uživanje da ispratim svaki vaš čas biologije na RTS3….želim vam da tako nastavite jer radite odličan posao, Bravo!”. Profesor Bošković veliki je zaljubljenik u prirodu, a tekstove objavljuje i na blogu Božanstvena biologija.

Solidarnost sa Srbijom: Epidemija korona virusa pogodila je odjednom čitavu Evropu, ali je solidarna reakcija Evropske unije (EU) malo nakon početka pandemije, stigla u Srbiju. Isporukom respiratora, zaštitnih maski i rukavica, laboratorijske opreme – EU je omogućila zdravstvenom sistemu Srbije da građani lakše podnesu borbu sa opasnim virusom. EU finansirala je troškove avio-prevoza medicinske opreme koja je u 15 kargo-aviona dopremana tokom aprila i maja u Srbiju. U više od 100 gradova o trošku EU postavljeni su kontejneri za trijažu pacijenata čime se mogućnost širenja zaraze prilikom pregleda i uzimanja briseva, snačajno smanjuje. Finansijkim paketom vrednim 94 miliona evra omogućena je bezbedna nabavka PCR testova i opreme neophodne za kontrolu epidemijske situacije.

Novih 200 lekara: Poslednjom akcijom (u julu 2020.) Evropska unija obezbedila je sredstva za zapošljavanje 200 zdravstvenih radnika (lekara, medicinskih sestara, tehničara) koji će kao dodatna pomoć zdravstvenom sistemu biti raspoređeni širom Srbije. Virus COVID-19 ne poznaje granice, nacionalnosti, uzrast ni pol. Solidarnost, odgovornost i posvećenost očuvanju zdravlja – zajednička je misija.