Radionica ,,Oni koji pored nas prolaze’’ održana je u EU info kutku u Nišu povodom Svetskog dana izbeglica. Tema radionice bile su predrasude i zablude u vezi sa migrantima koji balkanskom rutom prolaze kroz Srbiju.

nis-izbeglice-2Maja Kamenov iz Centra za razvoj civilnih resursa istakla je da su ,,teorije zavera u vezi sa migrantima bile alarmantne. Ljudi su ih doživljavali kao potencijalne teroriste, prenosice bolesti, pune para.’’

Pozdravljajući učesnike radionice, Marija Marinković iz EU info kutka Niš je rekla da je Evropska unija najveći donator u oblasti pomoći za izbeglice i raseljene. ,,Od 2000. godine, EU je u te svrhe Srbiji donirala 90 miliona evra. Izgrađeno je 1.150 stanova i 483 montažne kuće. Otkupljeno je 269 seoskih kuća za potrebe porodica izbeglica i raseljenih’’, dodala je Marinkovićeva.

EU je, takođe, pružila značajnu pomoć Srbiji za suočavanje s izbegličkim talasom. Kroz različite linije finansiranja, ukupna pomoć koju je Evropska unija dala u te svrhe iznosi više od 30 miliona evra.