Povodom obeležavanja 60 godina televizije u Srbiji, a u okviru obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu dr Tatjana Vulić održala je akademsko predavanje na temu istorijata televizije u Srbiji u Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla’’ u Nišu. Akademska predavanja već duže od godinu dana organizuju EU info kutak Niš i univerziteska biblioteka u ovom gradu sa ciljem da naučne teme prilagode široj publici.

Profesorka Vulić je zaključila da televizija, uprkos novim i bržim medijima, nije izgubila na značaju budući da je ,,slika i dalje najmoćniji medij’’. Govoreći o istorijatu televizije, Vulić je podsetila da je ,,1936. godine počeo da radi BBC nakon čega se i u Srbiji javila slična ideja”.

Prvi prenos se, međutim,  dogodio dve godine kasnije i bio je demonstracija PHILIPS opreme, a prva je pred kameru kao prezenterka stala glumica Marica Filipović. Osnivanje televizije kod nas je omeo Drugi svetski rat. ,,U suprotnom bismo bili peta država na svetu sa svojom televizijom. 1958. kada je televizija osnovana smo bili tek 67. zemlja’’, kazala je profesorka niškog Departmana za komunikologiju i novinarstvo i dodala da je prvo emitovanje programa bilo omogućeno na 80 mesta putem dva predajnika – Avale i Crvenog čota. Rađanje televizije uticalo je i na starije medije. ,,U štampi je počeo da se objavljuje TV program, a na radiju se najavljivale televizijske emisije’’, kazala je Vulić.

Profesorka je na akademskom predavanju podsetila i na neke bardove televizijskog novinarstva. ,,Na ekranu se 1958. prva pojavila Olga Nađ koja je najavila početak rada televizije. Uprkos tome, ona nije uspela da ostvari veću popularnost među publikom koja, primera radi, karakteriše čuvenog Miću Orlovića’’, podsetila je prisutne Vulić.