Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovaće u sredu 26. Avgusta u Beču na sastanku ministara spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke. Sastanak se održava uoči samita o Zapadnom Balkanu koji se takođe u Beču održava narednog dana, 27. avgusta.

Dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu nastavak je berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel. Očekuje se učešće premijera Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Pored sastanka šefova diplomatija, u sredu treba da bude održan Forum civilnog društva Zapadnog Balkana, a domaćin je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. Učesnici su premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U večernjim satima planirana je prijateljska fudbalska utakmica između “FC-Future EU” i “FC-EU”. Sudije će biti evropski komesar Johanes Han i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Samit će u četvrtak, 27. avgusta, otvoriti austrijski kancelar Verner Fajman, koji će o rezultatima, po završetku, informisati javnost zajedno s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Istog dana biće održani odvojeni sastanci šefova diplomatija i ministara privrede zemalja regiona i predstavnika Evropske unije.

Bečki skup je prilika za predstavljanje infrastrukturnih projekata regiona, ali će se zbog aktuelne situacije na njemu razgovarati i o migrantima i azilantima.