Unapređenje kontrole duvana u Srbiji – Tvining projekat sa Finskom

Finska i Srbija će raditi na tvining projektu Unapređenje kontrole duvana u Srbiji koji za cilj ima zaštitu sadašnjih i budućih generacija od ove konstantne katastrofe, izjavio je ambasador Finske Peka Orpana na skupu povodom svetskog dana bez duvanskog dima u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info centra.

tobacco_control-2

Upotreba duvana je globalni uzrok smrti koji se najlakše može sprečiti, rekao je Orpana.

On je precizirao da projekat treba da razvije sistem nadgledanja upotrebe duvana koji bi pomogao srpskom društvu u borbi protiv upotrebe duvana i podsetio da je to prvi tvining projekat na kome rade Srbija i Finska.

Pušenje je jedna od glavnih pretnji zdravlju uopšte, a u Srbiji je ono mnogo više rasprostranjeno nego u zemljama EU i glavni je faktor rizika po zdravlje među bolestima koje nisu prenosive, izjavio je šef sektor operacija Delegacije Evropske unije Martin Kern.

Kern je rekao da je iznenađujuće veliki procenat stanovništva izložen duvanskom dimu na poslu i u obrazovnim ustanovama i podsetio da postoji samo delimična zabrana pušenja u restoranima.

On je podsetio da se jedno od poglavlja u pregovorima o pristupanju EU odnosi na zdravstvo i dodao da će Srbija morati da uskladi svoje zakone o duvanu sa propisima EU a to znaći da će oporezivanje duvanskih proizvoda moći da se  koristi kao alatka u borbi protiv pušenja.

Ovaj tvining projekat je značajan radi poboljšavanja zdravlja i podizanja svesti stanovništva i državnih tela u suzbijanju upotrebe duvana, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Jokić.

tobacco_control-3

On je rekao da je suzbijanje upotrebe duvana najvažniji deo ovog projekta i dodao da je važno i usklađivanje domaćih propisa sa regulativom EU.

Ove godine, Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se pod motomn “Povećanje poreza na duvan smanjuje oboljevanje i smrtnost”. Direktorka Kancelarije SZO za Srbiju Miljana Grbić rekla je da su procene te organizacije da bi, kada bi sve zemlje sveta povećale porez na cigarete za 50 odsto, broj pušača bio manji za 49 miliona, a 11 miliona smrtnih slučajeva bilo izbegnuto.

Ona je kao uspešne primere zemalja koje su povećale porez na duvan uz istovremeno povećanje prihoda od akciza navela Ukrajinu, Estoniju, Letoniju i Tursku.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev navela je da su istraživanja pokazala da oko 40 odsto građana Srbije puši, dok je je 13 odsto mladih zapalilo prvu cigaretu u uzrastu između 13 i 15 godina. Ona je ocenila da aktuelni zakon o zabrani pušenja treba izmeniti i uvesti zabranu pušenja i u ugostiteljskim objektima.

Sa tom ocenom složili su se i drugi učesnici debate. Šef kancelarije za prevenciju pušenja Biljana Kilibarda navela je da i pored uspešnih medijskih kampanja, većina građana Srbije nije svesna rizika koje po zdravlje nosi pušenje duvana i istakla da se nada da će finski eksperti u okvioru tvining projekta pomoći da se to promeni.

Tim lider tvining projekta Antero Heloma naveo je da je planirano da se u okviru projekta održe radionice za zdravstvene radnike iz Srbije i da je prvi planiran za kraj avgusta.
Finska planira da do 2040. godine zemlja bude „smoke-free”, odnosno zemlja u kojoj se ne puši.

europa.rs/upload/2014/jun/NO_TOBACCO_DAY.pdf