Šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikolas Bizel posetio je Tutin i Sjenicu gde se sastao sa predstavnicima lokalnih samouprava i uručio donacije za unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga u ovim opštinama.

Tokom posete Tutinu, Bizel, predstavnici države i implementing partnera koji sprovode aktivnosti u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji sastali su se sa predsednikom ove opštine Kenanom Hotom sa kojim su razgovarali o aktuelnostima u oblasti migracija. Potom su obišli Dom zdravlja „Tutin“ kome je uručeno potpuno opremljeno ambulantno vozilo, koje će unaprediti dostupnost zdravstvenih usluga građanima Tutina, kao i migrantima smeštenim u Centru za azil u ovoj opštini. Nakon toga gosti su obišli predškolsku ustanovu „Maja“, čije su prostorije renovirane i proširene sredstvima Evropske unije u vrednosti 55.000 evra. Usledio je obilazak Centra za azil u Tutinu, čiji je aneks B sagrađen u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, sredstvima iz EU regionalnog fonda za odgovor na krizu u Siriji „Madad“.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i ovde je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

„Evropska unija je sa skoro 100 miliona evra  od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama. Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica  i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Stoga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge migrantima i izbeglicama. Tutin je još jedan od dobrih primera saradnje i opština gde su migranti prihvaćeni“, rekao je Nikolas Bizel.

Kenan Hot, predsednik opštine Tutin, zahvalio se na podršci Opštini Tutin i naglasio da je vozilo koje je donirano Domu zdravlja „Tutin“ od velike važnosti za ovu ustanovu s obzirom na okolnosti u kojoj se ona nalazi, odnosno na manjak operativnih uslova i nedostatak opreme, pa pacijenti često moraju da se šalju drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

„Tutin je grad u kojem su izbeglice velikodušno primljene. Mi se trudimo da im obezbedimo takve uslove da se oni dobro osećaju i da, koliko je to moguće, zaborave da su daleko od svojih kuća. Podrška Evropske unije i saradnja koju ostvarujemo kako u ovim, tako i u drugim sektorima, je od velikog značaja za nas i nadam se da ćemo je nastaviti i poboljšati u periodu koji je pred nama“, izjavio je Kenan Hot.

Navedene aktivnosti, kojima je podržan Tutin kao grad na čijoj teritoriji borave migranti, implementirali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Posetu Sjenici šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikolas Bizel počeo je u samoj opštini kojoj je uručio potpuno opremljeno ambulantno vozilo i cisternu za vodu. Ambulantno vozilo će unaprediti dostupnost zdravstvenih usluga građanima Sjenice, kao i migrantima smeštenim u Centru za azil u ovoj opštini, dok je Javno-komunalno preduzeće „Vrela“ pre ove donacije raspolagalo sa samo jednom ovakovom cisternom. Obe donacije, kao i najava početka rekonstrukcije Centra za azil u Sjenici, realizovane su u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Bizel, predstavnici države i implementacionih partnera koji sprovode aktivnosti u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, obišli su Centar za azil u Sjenici, čiji se početak rekonstrukcije očekuje uskoro, sredstvima iz EU regionalnog fonda za odgovor na krizu u Siriji „Madad“ kao i mobilnu kliniku, nabavljenu sredstvima iz istog fonda, u kojoj se pružaju zdravstvene usluge migrantima i lokalnom stanovništvu.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i ovde je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

„Svesni smo da prisustvo migranata predstavlja dodatni izazov i za pružanje komunalnih usluga u lokalnim sredinama gde se nalaze prihvatni i centri za azil. Institucije na lokalu imaju važno mesto u upravljanju migracijama i zato se trudimo da naša pomoć stigne i do njih. Evropska unija podržava i zdravstvene institucije i samim tim unapređenje kvaliteta usluga koje pružaju. Ponoviću da uključivanje izbeglica i migranata u sistem javne zdravstvene zaštite, kao što je to slučaj u Srbiji, to jest način na koji su izbeglice i migranti prihvaćeni u zemlji, predstavlja primer dobre prakse. Evropska unija će nastaviti da podržava Srbiju u ovim nastojanjima“,rekao je Nikola Bizel.

Mikailo Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica, izrazio je zahvalnost Delegaciji EU u Srbiji na svemu što su do sada uradili za Sjenicu.

„Ovim su potvrdili njihovo trajno opredeljenje da pomognu napredak našeg kraja i naše zemlje. Mi smo sa svoje strane uvek davali maksimum i angažovali sve kapacitete na projektima koji su potrebni ovom gradu i svim našim građanima, a koje su adekvatno i svesrdno podržali naši prijatelji iz EU. Time jedni drugima potvrđujemo da jesmo deo Evrope”, rekao je Kaličanin.

Navedene aktivnosti, kojima je podržana Sjenica kao opština na čijoj teritoriji borave migranti, realizovali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).