Organska proizvodnja biće u fokusu Bačke i Osječko-baranjske županije u naredne dve godine, a centar novih znanja i inovacija u ovoj vrsti poljoprivrede biće istraživačko-razvojni centar u Selenči koji će se razvijatu u sklopu projekta „Organik bridž“.

Naime, „Organik bridž“ Centra za organsku proizvodnju Selenča jedan je od 24 projekta koji je podržala Evropska unija u okviru programa „Intereg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija  2014-2020“. Projekat su pripremili Grad Valpovo i organizacija “Tera tehnopolis” iz Osijeka, kao partneri iz Hrvatske, i  Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i “Teras” iz Subotice, kao partneri iz Srbije.  Oni će zajedno, kroz niz aktivnosti s obe strane granice, sprovoditi ovaj projekat naredna 24 meseca, počevši od 15. juna ove godine.

Istraživačko- razvojni centar u Selenči imaće platformu za edukaciju učenika, studenata i istraživača, obuhvataće saradnju proizvođača i istraživača, kao i učenje i unapređenje organske proizvodnje za postojeće i potencijalne proizvođače i potrošače organskih proizvoda. S druge strane, Centar za organsku proizvodnju Selenča preneće svoja iskustva i znanja partnerima iz Hrvatske, kroz podršku u osnivanju sličnog centra u Valpovu, kao i kroz istraživanja, obuke i kreiranje brendova.

Cilj projekta „Organik bridž“ je i da doprinese povećanju konkurentnosti Osječko–baranjske županije, Severnobačkog i Južnobačkog okruga kroz razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda, usluga i brendova u organskoj proizvodnji. Detaljne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sklopu projekta „Organik bridž“ nalaze se na internet stranici www.organiccentar.rs.