U Užicu je otvoren Centar za reciklažu tekstila, nastao kao rezultat  višegodišnjih napora koje Udruženje Ženski centar preduzima u cilju ekonomskog osnaživanja žena, promocije ženskog preduzetništva, kreativnosti i brige o zajednici. Prostorije Centra su adaptirane i adekvatno opremljene zahvaljujući projektu Reciklažom tekstila do održivih rešenja, koji je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.  U radionici Centra planirano je pokretanje  proizvodnje tekstilne galanterije i korporativnih poklona od recikliranog tekstila i zapošljavanja 10 žena koje su kroz isti projekat  stekle potrebne veštine.

Kako bi se kapaciteti Centra iskoristili na najbolji mogući način, Regionalna razvojna agencija Zlatibor je u saradnji sa Umetničkom školom iz Užica i kreatorkom brenda SUPERHEROINA cura fina,  organizovala takmičenje na kojem su učenici kreirali idejna rešenja za suvenire od tekstila.

reciklaza1

Ideja za korišćenje upotrebljenog tekstila za promociju turističkih potencijala  regije Zapadna Srbija, deo je aktivnosti projekta SMART INNO koji RRA Zlatibor sprovodi u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje. Namera organizatora događaja bila je da se udruživanjem dva evropska projekta ostvare veći dometi i ova socijalno i ekološki odgovorna ideja ispromoviše na kvalitetniji način.

Svečano otvaranje Centra iskorišćeno je i za obeležavanje Dana žena, 8. marta kao simbola borbe za ekonomska, radna i politička prava žena, sa posebnim osvrtom na značaj uloge tekstilnih radnica  u toj  borbi.

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja 8. Marta Ženski centar Užice u saradnji sa ženskom Odborničkom mrežom grada Užica i Savetom za RP Užica, organizuje promotivnu  akciju  prodaje šeširiča koji su proizvedeni u našoj radionici . Prikupljena sredstva če se koristiti za formiranje fonda za  žene žrtve nasilja,takođe će biti organizovana I šetnja kao podrška formiranju SOS telefona za žene žrtve nasilja u Užicu.