Slovačka ambasada otvorila je vrata za građane i predstavila svoju tradicionalnu hranu, narodnu nošnju, pesme i naivnu umetnost iz opštine Kovačica u kojoj žive pripadnici slovačke zajednice u Srbiji.

Dan otovrenih vrata ambasada Slovačke organizovala je u saradnji sa EU info centrom, Fakultetom primenjenih i Fakultetom likovnih umetnosti u Beogradu, Srednjom školom za dizajn, Bibianom i opštinom Kovačica.

Pozdravljajući posetioce ambasadorka Dagmar Repčekova je istakla da slovačka ambasada ove godine sarađuje sa Svratištem za decu ulice i da će sav prihod od simboličnih cena hrane i pića biti poklonjen toj dečijoj ustanovi.

Pozivom „Nacrtajte nam svoj san“ organizovano je takmičenje za decu – crtanje kredom na betonu, kartonu ili licu. Najbolji radovi biće prikazani na izložbi koju ambasada Sovačke organizuje sa kancelarijom UNICEF-a u Beogradu.

Za decu je organizovano i gledanje crtanih i animiranih filmova.

Za starije, ambasada je pripremila kulturno umetnički program u okviru kojeg su biti prikazani i radovi čuvenih naivnih slikarki iz Kovačice.

Opuštanje uz slovačko pivo i roštilj, igre na sreću, je takođe bila prilika da svi zainteresovani bolje upoznaju Slovačku.