U novosadskom EU info kutku, studenti sa  Novosadskog univerziteta i Univerziteta Singidunum u Novom Sadu, imali su priliku da se informišu o Erazmus studentskoj mreži, njenim aktivnostima, ali i da dobiju bitne informacije kada su u pitanju studentske razmene.

Marija Kovačević  iz ESN-a je prisutnima objasnila kako da se prijave za program razmene, koji su dokumenti neophodni i ko sve može da ide na razmenu.  Pored toga, prenela nam je iskustva sa svoje razmene, budući da je i sama bila na jednoj u Poljskoj. “Erazmus razmena je neprocenjivo iskustvo”, izjavila je Marija. Prilika da se upoznaju ljudi iz različitih zemalja, putuje i steknu nezaboravna iskustva, čini se da su pobudili pažnju prisutnih i dodatno ih motivisali da se raspitaju o mogućim razmenama na svom fakultetu.

Svoja iskustva sa razmene prisutnima je preneo i Kasper, student srpskog jezika i književnosti iz Poljske. Na  srpskom jeziku, uz povremeno korišćenje engleskog, prepričavao nam je svoje utiske o Novom Sadu, prijateljima koje je stekao i studiranju. Posebno je istakao koliko mu se Novi Sad više dopada od Beograda i koje su to prednosti studiranja u manjem mestu.

Zaključak koji se nametnuo nakon ovog prijatnog druženja jeste da studenti nisu dovoljno informisani o mogućnostima koje im se pružaju i da su predavanja  i radionice na ovu temu vrlo korisne kako bi se studenti bolje informisali.

Program Erasmus+ pre tri decenije koncipirala je i pokrenula Evropska komisija, kako bi studenti u evropskim zemalja bili u mogućnosti da dobiju stipendije i studiraju u drugim državama.Erasmus plus program razmene studenata u Evropi omogućava studentima iz partnerskih zemalja – članica EU, kao i programskih, među kojima je Srbija, da jedan semestar ili celu školsku godinu jednom tokom studija provedu na drugom fakultetu u Evropi.