Bespovratna sredstva od ukupno dva i po miliona evra, biće raspoređena na 112 mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije. Novac je namenjen za nabavku nove opreme, koja će preduzećima omogućiti da unaprede proizvodnju i otvore nova radna mesta, a sve to uz podršku Evropske unije, u okviru EU PRO Drugog javnog poziva, sprovedenog ujesen 2019. godine.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih objekata i zapošljavaju dve trećine svih radnika, a čak 60 odsto nacionalnog BDP-a potiče od ove vrste preduzeća.

Stoga su povećanje konkurentnosti srpskih preduzeća, razvijanje novih proizvoda, otvaranje novih radnih mesta, kao i osnivanje novih preduzeća i unapređenje postojećih – ciljevi koje Evropska unija značajnom novčanom podrškom pomaže Srbiji da ostvari.

Evropska unija, u okviru ovakvih poziva, pruža podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede, i pomoć je usmerena na mlada proizvodna preduzeća.

Konkretno, program EU PRO doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, a Evropska unija podržava ga sa ukupno 25 miliona evra.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije.

Većina ovih preduzeća posluje u manje razvijenim opštinama a gotovo polovina ima proizvodne kapacitete u ruralnim sredinama, čime je njihov uticaj na lokalne sredine još značajniji.

Uz to, u okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća će sprovesti niz društveno-odgovornih aktivnosti i tako pružiti podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, ali i podržati lokalne manifestacije i sportske klubove i sprovesti akcije zaštite životne sredine.

“Ovaj poziv mi mnogo znači, prvenstveno jer su sredstva bespovratna, zato što nam omogućava pristup tehnologiji, a time i povećanju proizvodnje i produktovnosti, i što je najvažnije: otvaranju novih radnih mesta”, kaže Davor Mićić iz Ivanjice, vlasnik preduzeća za proizvodnju nameštaja “Drvo tim 80”.

Davor kaže da je njegovo preduzeće i u prošlosti imalo društveno odgovornih aktivnosti, a da će sa njima nastaviti i ubuduće. Kada je sam razvoj u pitanju, u planu je i izvoz nameštaja.

Društveno odgovornim aktivnostima bavi se i valjevsko porodično preduzeće “Domaćica 014”, u kome se prave gotova jela i slatkiši.

“U planu je da pomognemo našim najugroženijim sugrađanima, tako što ćemo donirati obroke i školski pribor”, kaže Ivana Maksimović, koja je osnovala firmu 2014. godine.

“’Domaćica’ je prava porodična firma, u kojoj aktivno učestvuju svi članovi moje porodice. Ovaj konkurs se pojavio u pravom trenutku, kada smo odlučili da proširimo naš asortiman, a svakako bespovratna sredstva mnogo znače malim i mladim preduzećima. Imali smo jasnu biznis ideju, tačno smo znali šta nam je od mašina potrebno”, rekla je Ivana, koja je naglasila i da će preduzeće u prvom trenutku zaposliti jednu osobu, a kasnije još dve.

EU PRO je aktivan u 99 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije, gde je do sada realizovano preko 350 projekata, u vrednosti od blizu 20 miliona evra, iz sredstava Evropske unije.

Drugi javni poziv za bespovratna sredstva

Kroz EU PRO Prvi javni poziv za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike odobreno je 106 projekata u vrednosti od 2,1 miliona evra. Drugi javni poziv, kroz koga su sredstva dodeljena ove nedelje, trajao je od septembra do novembra 2019. godine, a ukupan budžet ovog poziva za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima iznosi 2,5 miliona evra, za 112 preduzeća. Predviđeno je otvaranje više od 230 novih radnih mesta, između ostalih pogodnosti, a prioritet je dat preduzećima u manje razvijenim opštinama, onim koje zapošljavaju socijalno ugrožene grupe, kao i preduzećima koja rade na ruralnim područjima.

Primera radi, pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava, namenjenih u okviru Drugog poziva, kreću se od 10.000 evra do 30.000 evra. Brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogli su aplicirati i za iznose do 70.000 evra. Predviđeno je da aplikant obezbedi sopstveno učešće u investiciji od minimalno 20%, odnosno 30% ako aplicira za bespovratna sredstva veća od 30.000 evra.

Spisak preduzetnica, preduzetnika, mikro i malih preduzeća, koji su u okviru Drugog poziva dobili bespovratna sredstva EU PRO, možete pogledati na ovom linku.

Evropska unija godinama ulaže u srpska preduzeća

Kada je u pitanju pomoć Evropske unije srpskom preduzetništvu uopšteno, više od 200 miliona evra uloženo je u ekonomiju u Srbiji. Inovacije, razvoj i istraživanje oblasti su kojima je namenjeno 30 miliona evra.

Konkretno, veći deo pretpristupne pomoći – IPA 2019 (76,5 miliona evra) namenjen je ekonomskom sektoru, kako bi podstakao reforme u oblastima konkurentnosti, inovacija i komercijalizacije istraživanja i razvoja.

Podsetimo se, Srbija je na ime IPA sredstava, za različite sektore, od 2014. godine do sada od Evropske unije dobila 1.539,1 milijardi evra.