Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport i direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević posetili su danas tri domaćinstva koja su obnovljena sredstvima EU, nakon oštećenja u poplavama tokom maja 2014, a porodicama su predali nameštaj i osnovne kućne aparate. Kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, za obnovu Smederevske Palanke Evropska unija izdvaja oko 350.000 evra kojim je finansirana rekonstrukcija i izgradnja kuća za ukupno 23 porodice, pomoć za tri preduzeća i podrška za oko 700 poljoprivrednika.

Devenport i Blagojević obišli su danas porodice Kajtazović, Palić i Dobrivojević, kojima su predali nameštaj i kućne uređaje.

„Mnogo zajedničkog napora države, opština i donatora uloženo je da bi se sproveo proces izgradnje i obnove oštećenih kuća u poplavljenim područjima. Uspeli smo da sredstvima Evropske unije do sada pomognemo više od 600 porodica, čiji su domovi oštećeni. Evropska unija kao najveći partner Srbije u oporavku od posledica poplava nastaviće da finansira projekte obnove, ali i preventive, kako se poplave više ne bi događale“, rekao je ambasador Devenport.

„Država je do sada isplatila pomoć za 17.500 porodica, ali to nije dovoljno. Zato je podrška Evropske unije Srbiji dragocena. Ovaj posao još nije završen i treba sve porodice vratiti u nove ili obnovljene kuće“, rekao je direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Blagojević.

„Veoma sam zahvalan Evropskoj uniji koja je pomogla oporavak Smederevske Palanke sa 350.000 evra, od kojih će biti izgrađene tri kuće, obnovljeno 20 domaćinstava i omogućena podrška poljoprivrednicima i malim preduzećima“, rekao je predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić.

U sklopu podrške malim preduzećima koja su, takođe, bila pogođena poplavama, danas je preduzeću za proizvodnju nameštaja „Izvor stil paneli“ uručena oprema, da bi obnovili proizvodnju.

„Ovakva vrsta malih preduzeća ima priliku da širi poslovanje i zapošljava nove radnike. Evropska unija pomoći će više od 100 sličnih firmi u Srbiji, kako bi se obnovila privreda u lokalnim sredinama, a time obezbedila i radna mesta“, rekao je Devenport.

Ambasador Devenport prisustvovao je i podeli paketa stočne hrane za 53 porodice koje žive od poljoprivrede. Do sada je u Smederevskoj Palanci 280 poljoprivrednika već dobilo pakete za jesenju setvu i sadnice voća, a tokom sledećih meseci planirana je i isporuka poljoprivredne opreme, semena žita i đubriva za prolećnu setvu, staklenika i stoke.

„Stanovnici Smederevske Palanke prvenstveno se bave poljoprivredom, pa je zato podrška Evropske unije jedan od glavnih prioriteta u pomoći nakon poplava. Poljoprivrednici su već dobili pakete za zimsku setvu pšenice i sadnice voća, koji su im stigli na vreme u periodu setve i sađenja“, rekao je Devenport.