U selu Boljetin, u opštini Majdanpek, izvršena je svečana primopredaja poljoprivrednih mašina za 26 poljoprivrednika koji su izgubili mehanizaciju tokom poplava 2014. godine. Proizvođači iz Boljetina su dobili kultivatore i kosačice u ukupnoj vrednosti od preko 33.900 evra a ovu vrednu donaciju Evropske unije je isporučio tim Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), partner EU na implementaciji programa pomoći.

Kako bi se utvrdila nastala šteta i proizvođačima obezbedila isporuka adekvatnih mašina, FAO tim je, pri pokretanju procesa nabavke, intervjuisao proizvođače i sa njima usaglasio tip, model i snagu mašina koje su po karakteristikama iste ili slične poljoprivrednoj opremi koju su izgubili u poplavama. Takođe, u cilju što efikasnijeg i dugotrajnijeg korišćenja primljenih mašina, poljoprivrednici su tokom same primopredaje imali priliku da  prisustvuju prezentaciji poljoprivrednih mašina i dobiju praktične savete od FAO stručnjaka za poljoprivrednu opremu.   Osim Boljetina, mehanizacija je isporučena i korisnicima u selima Golubinje, Mosna i Rudna Glava, tako da je u opštini Majdanpek ukupno 31 poljoprivrednik dobio neophodnu mehanizaciju a ukupna vrednost ove donacije je preko 40.500 evra.

Dejan Vaner, predsednik opštine Majdanpek, se zahvalio donatorima iz Evropske unije na ovoj značajnoj pomoći opštini Majdanpek. „Naša opština je pomagala poplavljenim domaćinstvima koliko je mogla i izdvojili smo oko 30 miliona dinara za poplavljena domaćinstva, ali i to nije bilo dovoljno. Stoga nam je pomoć od Evropske unije značajna i trudićemo se i da ubuduće ulažemo u unapređenje uslova života i rada naših sugrađana.“

majdanpek-2

„Mašina koju smo danas dobili će nam značajno pomoći da obrađujemo zemlju. Nakon poplava nikako nismo bili u mogućnosti da sami kupimo novu mašinu a veoma nam je potrebna. Teško je raditi sa malim mašinama na većoj površini, a nije ni bezbedno, ova mašina je spas za naše imanje“, izjavio je Jovan Đurič koji je dobio kosačicu.

Evropska unija izdvojila je oko 159.000 evra za obnovu 15 domaćinstava i pomoć za 447 poljoprivrednika pogođenih poplavama u Majdanpeku, preko Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Isporuci mehanizacije proizvođačima u Majdanpeku prisustvovao je i Karl-Hajnc Fogel, program menadžer Delegacije EU u Srbiji, koji je novim vlasnicima mašina zvanično uručio primopredajnu dokumentaciju

„Današnja donacija opštini Majdanpek će, nadam se, olakšati rad poljoprivrednicima i pomoći im da ponovo stanu na noge i obnove svoju poljoprivrednu proizvodnju“, izjavio je Karl-Hajnc Vogel. „Evropska unija ulaže značajna sredstva za pomoč opštini Majdanpek i njenim stanovnicima jer smo svesni da je poljoprivredna značajna za ovaj kraj i da mnoga domaćinstva i žive isključivo od poljoprivrede“.

Donacija Evropske unije u vidu poljoprivrednih mašina (kultivatora, freza, kosačica, plugova, sakupljača sena) stigla je u pravo vreme za pripremu zemljišta pred jesenju setvu. U četiri opštine istočne Srbije 51 domaćinstvo je dobilo poljoprivrednu opremu ukupne vrednosti preko 63.300 evra. Mehanizaciju su , osim Majdanpeka, dobili i proizvođači iz Kladova, Negotina i Zaječara.

Pomoć poljoprivrednicima u istočnoj Srbiji uveliko je u toku, u periodu od marta tekuće godine, 3.846 poljoprivrednika je već primio neki od paketa pomoći namenjen malim poljoprivrednim domaćinstvima. Isporučena je pomoć u vrednosti od preko 665.000 evra. Tokom narednih meseci, pomoć EU će dobiti još preko 1.120 poljoprivrednih domaćinstava i planirane su isporuke semena za jesenju setvu i sadnice voća. Do kraja programa, planirano je da ukupno 5.110 poljoprivrednika dobije pomoć EU. Ukupna vrednost pomoći Eu poljoprivrednicima istočne Srbije do kraja programa dostićiće cifru od oko 1.500.000 evra.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 92 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova i infrastrukture, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u opštinamka koje su najviše pogođene poplavama. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Organizacija za poljoprivredu i hranu je isključivo odgovorna za sadržaj ovog saopštenja i on ne predstavlja neophodno stavove Evropske unije