Tokom petog dana Sajma knjiga koji je bio naslovljen sa „Publikacije EU“  prestavljana je publikacija „Agenda povezivanja –sufinansiranje investicionih projekata na Zapadnom Balkanu“

U njoj je navedeno  10 projekata od ključnog značaja za region čiji je krajnji rok za završetak 2030.  godina. Na panelu posvećenom ovoj temi istaknuto je da unapređenje povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, kao i Zapadnog Balkana i Evropske unije predstavlja ključni faktor rasta i zapošljavanja koji će građanima i ekonomijama u regionu doneti nedvosmislene prednosti.

,,Mi predstavljamo most između Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana’’, izjavio je generalni menadžer Transortne opservatorije za jugoistočnu Evropu Dejan Lasica tokom prezentacije mapa kopnenih, železničkih i plovnih koridora Evrope.

Unapređenje saobraćajnih i energetskih sistema se, istaknuto je, ne tiče samo izradnje puteva, železnica, elektroenergetskih dalekovoda ili gasovoda. Zemlje Zapadnog Balkana bi morale da ulože veće napore u sprovođenju pratećih mera koje bi unapredile upravljanje infrastrukturom, olakšati trgovinu, a svoja tržišta učiniti otvorenijim. ,,Takozvane meke mere su još potrebnije u sferi elektroenergetike od tvrdih. Postoji potreba za unapređenjem fizičke infrastruktura, ali postoji potreba i za izgradnju nive elektroenergetske infrastrukture’’, konstatovao je član Tima Evropa Srbija Aleksandar Macura.

Emil Vaš/EUIC

Emil Vaš/EUIC

Koordinator Transportne opservatorije Albert Kolgeci izrazio je zadovoljstvo saradnjom u regionu koja je, ocenio je, ,,mnogo bolja nego ranijih godina’’.

Unapređeje povezanosti zemalja  Zapadnog Balkana kao i Zapadnog Balkana sa EU, predstavlja ključni faktor rasta i zapošljavanja koji će građanima i ekonomijama u regionu doneti nedvosmislene prednosti. Zapadnobalkanska šestorka (WB6) stavila je agendu povezivanja visoko na listu svojih prioriteta, sa posebnim naglaskom na pripremu i finansiranje konkretnih regonalnih infrastrukturnih investicionih projekata, ali i na primenu tehničkih standarda i „mekih“ mera poput usklađivanja/pojednostavljivanja graničnih procedura, reforme železnica, informacionih sistema, bezbednosti i održavanja drumskog saobraćaja.

Ova publikacija dostupna je na sajmu, u EU info centru u Beogradu i EU info kutcima u Nišu i Novom Sadu,  u bibliotekama članicama mreže EUTEKA kao i online na našem sajtu.