Erasmus + Chat radionici, u organizaciji EU Info pointa Novi Sad, osim domaćih, prisustvovali su i strani studenti.

Na interaktivnoj radionici novosadski studenti su s kolegama podelili svoje brige pred odlazak na studije u zemlje EU i govorili o iskustvima boravka u inostranstvu. Strani visokoškolci su govorili o boravku na novosadskom unverzitetu, o predrasudama i stereotipima koje su imali o boravku i studiranju u Novom Sadu, kao i o poteškoćama i lepim stvarima sa kojima se suočavaju tokom studija.

Studenti su izneli da je na studije u zemlje EU dobro ići zbog daljeg obrazovanja, sticanja iskustva i prijateljstava, kao i veština koje će im pomoći da što lakše dođu do zaposlenja. U isto vreme, studenti strahuju od odlaska u inostranstvo zbog poteškoća s novcem, administrracijom, osiguranjem i jezičke barijere.

Nives Tomaš studentkinja Univerziteta u Novom Sadu iz Zagreba, koja je vodila radionicu kao profesionalni trener iz Hrvatske, u Novi Sad je došla uz podršku ESAA granta. Ona je studentkinja Pravnog fakulteta i iznela je da su njena iskustva u Novom Sadu vrlo lepa i pozitivna, profesori su stručni, vrlo fleksibilni i izlaze u susret studentima. Student iz Turske izabrao je Novi Sad jer u ovaj grad dolaze visokoškolci iz raznih delova Srbije, a ovde je stekao mnoga prijateljstva i upoznao ljude različitih kultura, vera i nacija. Posebno mu je drago i ponosan je što je deo ove priče baš sada kada je Novom Sadu pripala titula Evropske prestonice kulture.