Kako danas izgleda pozorišno stvaralaštvo u Srbiji, kakva je evropska praksa i šta može da se unapredi? Kako izgleda priprema jednog velikog internacionalnog Šekspir festivala i koliko toj manifestaciji znači nagrada Evropske asocijacije festivala? O ovim i mnogim drugim temama iz oblasti kulture, publika u Nišu imala je priliku da razgovara sa poznatim pozorišnim rediteljem Nikitom Milivojevićem.

EU info kutak u Nišu u saradnji sa Nišvilom organizovao je „Kafu sa Nikitom Milivojevićem“ kao jednu od aktivnosti kojom se najavljuje ovogodišnji Nišville festival.

Ideja je bila da u opuštenom, neformalnom razgovoru učestvuju zainteresovani građani i da uz kafu i osveženje čuju važne i zanimljive informacije o radu i karijeri gosta. Posetioci su mogli da čuju koliko su poznatom reditelju važna Šekspirova dela, u čemu nalazi inspiraciju i kako vidi svoje stvaralaštvo.

Kada je reč o pristupu radu, kao jedan od najvažnijih faktora navodi da je uvek važno razumevanje i poznavanje saradnika.

„Uvek se trudim da naučim ko su ljudi sa kojima radim, da ne prenosim uvek samo svoje ideje i šablone već i da vidim šta onaj sa kim radim može da ponudi. Pokušavam da otkrijem šta svaki glumac ili saradnik može da pruži“ kaže Milivojević i dodaje da je u različitostima bogatstvo.

Govoreći o priznanju Evropske asocijacije festivala za Šekspir festival koji se smatra jedinstvenim u ovom delu Evrope, Milivojević ocenjuje da je to važan rezultat i potvrda kvaliteta.

Prisutni posetioci imali su ovom prilikom veliki broj pitanja o iskustvu Milivojevića na domaćoj i internacionalnoj sceni, njegovom dosadašnjem radu i bogatoj karijeri i pokazali veliko interesovanje za razgovor o Šekspiru, pozorištu i kulturi.

Više fotografija možete naći na FB stranici EU info kutka.

Ovogodišnji festival Nišville biće otvoren 2. avgusta premijerom predstave „Kako vam drago“ po tekstu Šekspira, a u režiji Nikite Milivojevića. Predstava je koprodukcija Nišvila i Narodnih pozorišta iz Niša i Kruševca. Prateći program Nišvila čini veliki broj manifestacija i sadržaja, a glavni muzički program održava se od 8. do 11. avgusta.

Delegacija Evropske unije i EU info kutak u Nišu i ove godine podržavaju Nišville festival i Youth stage, koji pruža priliku talentovanim mladim muzičarima da iskuse veliku scenu i osete značaj prvog aplauza. Youth Stage nastao je kroz projekat „Jazz – multikulturalni izraz’’ koji je Nišville Fondacija realizovala 2014. uz podršku Evropske unije.